Rendkívüli közgyűlés: a STYL-ügy ,,elnapolva”, de mégis kibeszélve

SzR - Fotó: frisss.hu archív • 2017. május 26., péntek •
A közétkeztetésről zárt ülésen tárgyalnak, a STYL-ügy ,,felderítését” és megtárgyalását a június 15-i ülésen folytatják.
Rendkívüli közgyűlés: a STYL-ügy ,,elnapolva”, de mégis kibeszélve

Péntek délelőttre a közétkeztetéssel kapcsolatos döntés meghozatalával, valamint a STYL Fashion Kft. cégjogi problémáival és a STYL Fashion Kft. aktuális ügyeivel kapcsolatos döntések meghozatalával kapcsolatban ellenzéki javaslatra rendkívüli közgyűlést hívott össze Puskás Tivadar polgármester. Az eseményen részt vett és felszólalt Hende Csaba országgyűlési képviselő is. 

A STYL falszámolását rövid hírben ITT jelentettük be, pár napja pedig arról olvashattak oldalunkon, hogy a térség országgyűlési képviselője megdöbbent azon, hogy a ruhaipari cég 526 millió forintos veszteséget termelt.  

Az ülés elején Puskás Tivadar azt kérte, hogy tárgyaljanak, fogadják el a napirendi témákat, majd politikai vitát javasolt Hende Csaba országgyűlési képviselő részvételével, ezt az ellenzék nem támogatta.
A STYL Fashion Kft. cégjogi problémáival és a STYL Fashion Kft. aktuális ügyeivel kapcsolatos döntések meghozataláról szóló témáról a napirend elfogadása előtt kezdtek vitázni. Miután súlyos következményekkel járó napirendi témáról beszélt Czeglédy Csaba ellenzéki frakcióvezető, Hende Csaba kapott szót.
Rendkívüli súlyú kérdésben javasolt napirendi témát a baloldal. Egyetértek azzal, hogy a nyilvánosság teljes biztosítása mellett kell megtárgyalni, hiszen 488 munkavállaló helyzete forog kockán, viszont azt nem tudom, hogy ezt a vitát most, vagy 2 hét múlva kell lefolytatni. Azon vagyok, hogy a megoldások felkutatásában közreműködjek – kezdte hozzászólását a térség parlamentere, majd az előzményekről tájékoztatott, így a többi között arról, hogy a város 25%-os tulajdonrésszel rendelkezik a Styl Fashion Invest Kft.-ben.  
Hozzátette: az állam betette a közel 500 millió forintot, majd december 31-ig mínusz 524 milliós hiány keletkezett, azaz több mint 1 milliárd forint nyomát keressük. Milyen gazdálkodás, illetve milyen ellenőrzés történt ott?  A beszerzési és értékesítési tevékenységet kell leellenőrizni, hiszen közel 500 szombathelyi munkavállaló sorsa, a város tulajdonrésze forog kockán. A vállalat önköltség alatt értékesítette a termékeit – a hírek szerint, ez okozhatta a veszteséges termelést, de miért is? Ha valaki másfél év alatt ekkora veszteséget halmoz fel, az a valaki vagy nagyon buta vagy nagyon okos. Ezt akarom megtudni, kit és mi hajtott, hogy újra a csőd szélére hajtsa városunk ruhaipari cégét. Ezt az ügyet nem lehet a szőnyeg alá söpörni, mert az emberek sorsa újra ,,egy cérnán függ”, én készen állok ennek a kérdésnek a megvitatására és arra, hogy együtt dolgozzak minden jó szándékú emberrel, hiszen elképesztő dolog, hogy 1 milliárd forint így eltűnhet. 

A polgármester ezután azt hangsúlyozta, hogy szerinte nem áll abban a helyzetben az ügy, hogy ma felelős döntést hozzanak, majd megadta a szót a gazdasági ügyeket felügyelő alpolgármesternek is.
Felszámolás alatt egy céget törvényesen 2 évig lehet működtetni, miért nem tárták elő 2 év után a működést? Ha veszteséges a működés, be kell fejezni a felszámolást! A 10 év alatti felszámolásban egyetlen mérleget adott be a STYL, de az sem volt releváns. 2014-ben derült égből jött a villámcsapás, amikor több mint 1 milliárd forint érkezett a város számlájára. Egészen pontosan  1.470.000.000 forint érkezett, de nem tudtuk, miért, aztán kiderült, hogy a STYL megmentésére érkezett, amiből a felszámolót kellett kifizetni – fogalmazott Molnár Miklós, majd mindenki számára feltette a kérdést: vajon miért az önkormányzaton keresztül kellett ezt a céget megmenteni, miért nem a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. intézte az ügyet, ahogy az már hagyomány volt.
Belerántották az önkormányzatot ebbe a történetbe. Már akkor elmondtam, hogy ez a pénz nem menti meg a céget, maximum lehetőséget ad neki. 2015 áprilisában derült ki, mekkora a baj, ekkor nézte végig a Felügyelő Bizottság (FB) az összes szállítói szerződést, de azt is tudni kell, hogy könyvvizsgálói jelentés nélkül senki nem fogad el mérleget. Az ügyvezető eltiltásáról egy hete szereztem tudomást, hiába indult el ellene az eljárás, ő nem tájékoztatta az önkormányzatot erről – folytatta a helyzet felvázolását az alpolgármester, majd azt is kiemelte, hogy 10 év alatt beárazták a céget, ugyanakkor az elmúlt 10 év alatt semmilyen gépi fejlesztés nem történt.  
Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy miért pont 970 millióért kellett megvenni a vagyont a felszámolótól és miért 1470 milliót kapott a városon keresztül a cég a megmentésre – ezekkel a válaszra váró kérdésekkel zárta gondolatait Molnár Miklós. 

Ezután újra Hende Csaba fejthette ki véleményét. 
Lehet, hogy 2005 elé is vissza kellene menni, lehet, hogy azt is érdemes lenne megvizsgálni, akkor miért ment csődbe a cég. A STYL a magyar kormánytól egy lehetőséget kapott 2014 végén, innen kell felfejteni a történetet, annak ellenére, hogy sem mérleg, sem könyvvizsgálói jelentés nem áll rendelkezésére és Szilágyi ügyvezető megnyilatkozásai sem egyértelműek. Itt egy reorganizációra, egy újabb mentőcsomagra lenne szükség, ha ebben a tulajdonosok is részt tudnak venni - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, aki ezután felajánlotta, hogy bármikor, nyilvános ülésen is rendelkezésre áll és segít az ügyben.

Czeglédy Csaba szerint, amennyiben a BM felrója a városnak a szerződési kötelezettség nem teljesítését, akkor pórul járhat a képviselő-testület, ugyanakkor az önkormányzatnak nincs felróható ok, mégis könnyen lehet, hogy polgári perben lesz a város a BM-mel szemben. 
A legnagyobb veszély a csoportos létszám-leépítés lehetősége, a dolgozók elküldése, ezért azt javaslom, azon gondolkodjunk, hogyan lehet tovább biztosítani a STYL működését – tette hozzá az ellenzéki frakcióvezető. 

Nemény András ezután arról beszélt, hogy a Reorganizációs cég vezetője egyben a felszámoló cég vezetője is, azaz Varga Jenő, ezért kellett a várost bevonni az ügy rendezésébe, majd megfogalmazta Hende Csaba felelősségét is, amit a volt honvédelmi miniszter a lehető leghatározottabban visszautasított. Ha a HM összes egyenruháját a STYL gyártotta volna, akkor sem mentette volna meg a céget az ügy, határozottan visszautasítom a vádaskodást – tette hozzá Hende Csaba. 

Ezután külön szavaztak a napirendi témákról. A közétkeztetésről szóló téma megtárgyalását 12 igen, 8 tartózkodással elfogadta, a STYL-ügyról szóló egyeztetést pedig 10 igen és 10 tartózkodás mellett elutasította a közgyűlés.  

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy június 15-ig elkészül egy anyag, amiből tudnak majd dolgozni a következő testületi ülésen, majd a polgármester zárt ülést rendelt el, ami cikkünk megjelenése idején is tart.

közösség

további frisss

lap tetejére