Rendhagyó irodalomóra a Premontreiben a Tarisznyások együttessel

szöveg, fotó: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium/Szakály Szilvia • 2016. október 01., szombat •
„Szabadság, szerelem!”
Rendhagyó irodalomóra a Premontreiben a Tarisznyások együttessel

A szabadság és szerelem költőjeként ismert Petőfi életútja és munkássága volt a témája annak a rendhagyó magyarórának, amelynek keretein belül a költő-forradalmár megzenésített verseit adta elő a Tarisznyások együttes szeptember 29-én a Premontrei Gimnázium dísztermében. A hálás diákközönség Petőfi népszerű vagy kevésbé ismert költeményeit hallgathatta meg - ezúttal kicsit másképp: a zenekar minden esetben maga komponálta dallammal kísérte a verseket, amelyeket az együttes gitárosának, Kiss Attilának a költői életút és alkotói pálya fontosabb momentumait hangsúlyozó magyarázata követett.

A 26 évvel ezelőtt - eredetileg Tarisznya Duó néven - megalakult zenekar tagjait „a közös zenei ízlés és a versek szeretete” hozta össze – ahogyan erről honlapjukon is vallanak a „tarisznyások”: Kiss Attila (gitár, mandolin, citera, ének), Molnár András (basszusgitár) és Pados Zsolt (furulyák, fuvola, xilofon, kazu, pánsíp, ritmushangszerek, ének). Kezdetben a gyerekközönség előtt adták elő irodalmunk (és nem ritkán Vas megye) nagyjainak: Weöres Sándornak, Gazdag Erzsinek vagy Petőfinek a költeményeit „énekelt versként”, később azonban kamaszok és felnőttek számára is készült program szerelem, haza és barátság témakörben Ady és Nagy László műveiből.

A zenekar számos hazai elismerést tudhat magáénak, ők azonban talán mégis arra a legbüszkébbek, hogy mindezidáig közel 200 vers megzenésítése fűződik a nevükhöz, így a Tarisznyások együttes is hozzájárul ahhoz a kultúramentő tevékenységhez, amelynek az a célja, hogy a fiatalok generációja is megismerje és megszeresse irodalmunk kincsestárának azon darabjait, amelyek örök érvényű és mindannyiunk számára sokat, de legalábbis valamit jelentő témákról szólnak – például szabadságról, szerelemről.

A Premontrei Gimnázium közönsége ezúton köszöni a ppt-bemutatóval kísért verses-zenés előadást, amelynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a diákok együtt skandálták a zenekar tagjaival a szállóigévé vált sorokat:

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére