Rendhagyó borkóstoló a Deck Bistro fedélzetén

frisss.hu, fotó: Kocsis Marcell/ f21.hu, Deck Bistro Facebook • 2016. január 25., hétfő •
Irodalom, bor, Fűzfa Balázs és tanítványai, csodálatos környezet… kell ennél több?
Rendhagyó borkóstoló a Deck Bistro fedélzetén

Pénteken indult a Deck Bistro-ban a Borok és mendemondák című, három részes programsorozat, mely Dr. Fűzfa Balázs egyetemi docens és tanítványai segítségével kalauzol el bennünket az irodalom és a borkultúra találkozási pontjain. A Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett első „epizód”-ban a Nagy-somlói, a Balaton-felvidéki, valamint az „Adj helyet a helyinek” szlogen jegyében a vaskeresztesi és kőszegi borvidék termékeivel találkozhattunk.

Gyönyörű kontrasztot nyújtott a befagyott, téli dermedésében tündöklő Csónakázó tó és a kívül-belül melegséget adó borkínálat, irodalmi remekművekkel fűszerezve. Fűzfa Balázst nem kell bemutatnunk, jó pár éve új utakat keresve népszerűsíti az irodalmat, ráadásul hozzátehetjük, hogy sikerrel. Aki már hallott tőle egy előadást, vagy akár csak hallotta beszélni egy versről, az egész biztosan azonnal hatása alá került, olyan szuggesztíven, akkora hittel és tudáshalmazzal „borítja el” a hallgatókat. Mindezt természetesen a legpozitívabb értelemben, úgy, hogy az ember azt érzi, most, azonnal verseket kezd el olvasgatni.

A Deck Bistroba három tanítványát is magával hozta, akik a borokhoz kapcsolódó verseket adtak elő. Rozmán Kristóf és Doma Bence Csokonai Vitéz Mihály Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz című versét szavalták, illetve énekelték-gitározták. A Fűzfa Balázs által humorosan megidézett magyar borirodalom kifejezetten szórakoztató élményt nyújtott. Az est végén Lutor Katalin tolmácsolásában hallhattunk egy felejthetetlen Vén cigányt.

Aki lemaradt volna az unikális kulturális programról, az ne csüggedjen, a Borok és mendemondák sorozat márciusban folytatódik. Mint Baki Csaba ügyvezetőtől megtudtuk szándékosan valami mást, újat szeretett volna megvalósítani a Deck-ben borkóstolás területén is. Egy olyan társasági és kulturális eseménysorozatot álmodott meg, amely minden elemében újdonságnak számít Szombathelyen. Jellemző például, hogy a borokat és ételeket tematikusan, a borvidékeknek megfelelően helyezték el, ezzel arra „kényszerítve” a kedves vendégeket, hogy mozogjanak és közben persze egymással is beszélgessenek. Azaz, szemben a telefon-nyomkodós együttlétekkel a Deck-ben értékes programokban legyen részük.

közösség

további frisss

lap tetejére