Rendeződhet végre a szombathelyi hulladékgazdálkodási ügy?

frisss.hu • 2017. február 15., szerda •
Utánajártunk a Szomhull-kérdéseknek.
Rendeződhet végre a szombathelyi hulladékgazdálkodási ügy?

Hetek óta mennek a találgatások a helyi hulladékgazdálkodás ügyében, mivel korábban a szombathelyi Szomhull Nonprofit Kft. végezte Vas megye nagy részének hullaszékszállítását, azonban nemrégiben új név is felmerült. A februári közgyűlés is külön napirendként kezelte, mivel az új szolgáltató zalaegerszegi és soproni székhelyű Müllex Kft lehet. Megkerestük kérdéseinkkel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy választ kapjunk a miértekre.

Válaszukban azt írják, a kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás rendszerének átalakításával célul tűzte ki egy egységes, nullszaldós ,nonprofit közszolgáltatás kialakítását, tekintettel arra, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jelenlegi rendszere szolgáltatási területenként számos tekintetben (pl. közszolgáltatási díjak mértéke, a szolgáltatás műszaki tartalma, üzemeltetési mutatói stb.) jelentős eltérést mutat. Az átalakítás az egységesítésen, optimalizáláson felül biztosítani kívánja, hogy a közszolgáltatásért fizetendő lakossági díjak ne növekedjenek.

Kiemelten fontosnak tartják, az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztések hatékony üzemeltetését. Továbbá leírták, a többségében önkormányzati, állami többségi tulajdonú közszolgáltatók száma a tulajdonosi döntéseknek megfelelően folyamatosan csökken, több régióban gyakorlatilag már a regionális közszolgáltató végzi majd minden településen a közszolgáltatást, illetve további beolvadások, egyesülések is várhatóak 2017. március 31-ig.

Mint írják, a döntésnek több oka volt, amely során a Szomhull Nonprofit Kft. nyolc településen maradt közszolgáltató: egy régiós integráció, amelyen belül a működési struktúrát a közszolgáltatási rendszer helyi adottságai adják. A Szomhull Kft. 2016. év végén felmondta közel 20 településen a közszolgáltatást. Hozzáteszik, hogy a Nyugat-magyar Társulásnak az önkormányzatok nem adták át a közszolgáltató kiválasztási jogát. Valamint, hogy közel egy éve nem lett üzembe helyezve a megépült szelektív hulladékválogató, az elkülönített házhoz menő gyűjtés a teljes régióban nem került elindításra, jelenleg IH vizsgálja a szabálytalansági eljárás indításának szükségességét.

 

közösség

további frisss

lap tetejére