Rekord a sportházban: kilenc perc alatt hatszáz újraélesztés!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 16., péntek •
Harminc kompresszió, kettő befújás és megint harminc kompresszió – szólt az utasítás a rekordkísérlet előtt. Aztán a Magyar Rekord Egyesület elnöke – pontosan az Újraélesztés Nemzetközi Napján – bejelentette, hogy újra a szombathelyiek jegyzik a tömeges újraélesztés magyar Guiness-rekordját.
Rekord a sportházban: kilenc perc alatt hatszáz újraélesztés!

Fantasztikus hangulat fogadta azt, aki kilátogatott az Agora Művelődési és Sportházba péntek délelőtt, ahol már kora reggel százával gyakorolták be, illetve frissítették fel a keringési- és légzőrendszer újraélesztésével kapcsolatos ismereteiket. Kellett is a gyakorlás, hiszen az Ambu újraélesztő baba segítségével, a Bee Gees ,,Stayin alive" című ikonikus lírai balladájára mintegy hatszáz szombathelyi munkavállaló vállalta, hogy kettőszáz munkahelyen megdönti a dunaújvárosiak rekordját.

Pénteken szinte valamennyi önkormányzati intézményből, óvodákból, iskolákból, a múzeumokból, a Polgármesteri Hivatalból érkeztek csúcsdöntők a sportházba, de a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai is jelen voltak, illetve összefogtak.  A résztvevő cégek között ott volt a helyi katasztrófavédelmi igazgatóság, a városi és a megyei rendőrkapitányság, a Polgármesteri Hivatal, az Agora, a Szimfonikus Zenekar, a könyvtár, a múzeum, az Egészségügyi. Alapellátó, a Pálos Károly Szociális, Szolgáltató Központ, a Vásárcsarnok, a közterület-felügyelet, az óvodák, a Szova Zrt., a Sportközpont, a Szompark, a Savaria Rehab-team, a Vasivíz Zrt., a Szombathelyi Médiaközpont, és a Mesebolt Bábszínház vezetője és legtöbb munkatársa. 

Dr. Varsányi Péter, a helyi közterület-felügyelet igazgatója valamennyi, szolgálaton kívüli kollégáját magával hozta, mert – mint mondta – egykori mentő szakápolóként éles helyzetben végrehajtott már újraélesztést, és nagyon fontosnak tartja, hogy minden közterület-felügyelő megismerje, tudja és adott esetben végre is hajtsa az újraélesztést.    

Egy bábura hárman jutottak, ők egymást váltva végezték a szabályos mellkas-kompressziókat, az Ambu baba egy percre sem maradt egyedül – ezt a Magyar Rekord Egyesület elnöke, Sebestyén István nyilatkozta honlapunknak.

A magyar rekordok regisztrátora azt is hozzátette, hogy a 3 csoportban kettőszáz-kettőszázan, összesen tehát hatszáz emberrel 3x3 perc alatt folyamatosan bemutatott tömeges újraélesztési rekordkísérlet sikeres volt, azt a helyszínen hitelesítette.  

A frisss.hu a rekordállítás helyszínén megtudta, hogy Szombathelyen tovább folytatódik a program, Dunaújváros vagy éppen egy másik magyar város pedig tovább javíthatja ezt a, jelenleg szombathelyi csúcsot.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére