Rekonstrukció: Megújult az Ernuszt-kastély homlokzata

szróbert-HCs • 2014. augusztus 07., csütörtök •
Pályázati forrásból és az önkormányzat támogatásával sok mindent megoldottunk, de van még mit tenni – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a Herman Ottó Kertészeti, Környezetvédelmi, Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában, augusztus 7-én. Az Ernuszt-kastély felújított homlokzatát megtekintő polgármestertől a frisss.hu azt is megtudta, hogy a város több mint 4 millió forintot vállalt magára a rekonstrukciós projekt közel 8 millió forintos költségvetéséből.
Rekonstrukció: Megújult az Ernuszt-kastély homlokzata

Az előzményekről tudni érdemes, hogy a szombathelyi önkormányzat tavaly tavasszal pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága által kiírt ,,Műemlék épületek és építmények állagmegóvásának, részleges, vagy teljes helyreállításának, felújításának, valamint műemlékek elválaszthatatlan részét képező képzőművészeti alkotások restaurálásának támogatására" című projekt megvalósítására. 
Aztán októberben már támogatási szerződést is kötött Szombathely a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Igazgatóságával, a szombathelyi Ernuszt-kastély homlokzatának részleges felújítása érdekében. Az épület felújítását az indokolta, hogy a közoktatási intézmény falai beáztak, az állaga megomlott, s ezzel a műemléki szempontból is értéket képviselő épület romlását meg kellett akadályozni. 
A frisss.hu-nak nyilatkozó Hodvogner Csaba iskolaigazgató elmondta, hogy a munka magában foglalta a földszinti fedett terasz részén a kazettás mennyezet leesett vakolatrészei, az oszlopok lábazatán lévő vakolathiányok pótlását, az erkély homlokzatának színezését, az eresz és a lefolyó csatornák cseréjét, valamint a korlát felújítását is.

A legfontosabb munka a vizesedés megakadályozását szolgálta. A teraszon voltak a legnagyobb beázások, itt szedték fel a régi burkolatokat, márványlapokat, levették a korlátot, majd leszigetelték azt. Bízunk benne, hogy az alsó szint ezután már nem fog beázni. A projekt másik része elsősorban a függőleges, illetve a kiugró párkányokon lévő bádogozás elvégzése volt, ezzel megakadályozva, hogy tovább romoljon a kastély homlokzata, festése. Ezzel a helyreállítással méltóképpen illeszkedik a felújított kastély is - tette hozzá Hodvogner Csaba.

Mivel a projekt utófinanszírozott, a támogatás utalásának feltétele a pénzügyi elszámolás és a szakmai beszámoló benyújtása, valamint az NKA által felkért szakértő helyszíni szemléjéről készült vélemény becsatolása. A támogatást január 31-ig utalják át. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére