QR-kóddal jön a csoda a szombathelyi kútból a reneszánsz jegyében

Szerző:frisss.hu Szerző:Hornyák Emőke • 2016. október 25., kedd •
És ez csak egyik érdekesség a Reformáció Emlékév programjaiból.
QR-kóddal jön a csoda a szombathelyi kútból a reneszánsz jegyében

Elindultak Vas megyében is a Reformáció Emlékév programjai, sőt,  ennek kapcsán jövő októberig még rengeteg meglepetésben lehet részünk. különleges installáció, szobor díszíti majd a tereket, ráadásul Kőszegen még egy igazi toronyélményben is részünk lehet. A Frisss FM97.7 munkatársa a részletes programról kérdezte Gregersen-Labossa Györgyöt, a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnökét.

Úgy tudom, hogy jövő héten kap egy nagy könyvet az evangélikus templom, méghozzá a reformáció 500 évfordulójának alkalmából. Mit lehet erről tudni?

Elérkezett 2016-nak az ősze, ami lassan a Szent Márton év zárása, illetve a Reformáció Emlékévnek a nyitánya. Külön érdekessége ennek, hogy két Mártonhoz kötődik, az egyik Szent Mártonhoz, a másik az reformáció elindítójához, a wittenbergi szerzetes tanárhoz, Luther Mártonhoz. A történelem iróniája, hogy két ekkora személyiség született a nyugati egyháztörténetben. Bár jó néhány év eltelt a két alak élete között, sok hasonlóság is van köztük.

Szombathelyen, országosan, Európában és az egész világon, készülünk arra a nagy ünnepségsorozatra, ami előttünk áll. Idén ősztől, jövő év őszéig. Ennek az első jeleli Szombathelyen már láthatóak voltak, ugyanis az elmúlt hétvégén egy jótékonysági koncertet tartottunk a Reformáció Emlékbizottság támogatásával, ahol a Diakónia Karitatív Szolgálat volt a középpontban.

Az említett könyv az evangélikus egyházunknak egy attrakciója, ami idén nyáron készült el és hétfőn került a szombathelyi Evangélikus templom elé. Ez gyakorlatilag egy kültéri, két méteres installáció, forgatható lapokkal, amiken a magyar evangélikusság története elevenedik meg a 16. századtól napjainkig. Az a tervünk, hogy ezt az Adventi időszakra áthelyezzük a Fő térre, hogy még több ember láthassa. A könyv útja ezzel nem ér véget, ugyanis idővel megtekinthető lesz az ország különböző pontjain. Januárban – tudomásom szerint - tovább fog menni Zalaegerszegbe, de már nagyon sok helyről jelentkeztek gyülekezetek, egyházközségek, ahol bemutatnák az installációt a saját településükön is.

Ami a mi programjainkat érinti és kapcsolódik ehhez: november 12-én lesz egy konferenciánk, az Iseum a tanácskozótermében, ahol ez a Szép Pannónia ókeresztény öröksége kiállítás látható egészen november végéig. A „Mártonok konferenciája” reggel 9.30-kor kezdődik és 13.30-ig tart. Az egyik előadó Pinczés Károly, a Reformáció Emlékbiztosság szakmai főmunkatársa, ő Szent Márton és Luther szellemi, lelki, teológiai kapcsolatáról beszél majd. Utána jómagam beszélgetek Szombath Andrással, a Szent Mártonról készült színpadi mű díjnyertes szerzője. Vele a darab teológiai mondanivalója lesz a téma. Utána Aigner Géza, korábbi Szent Márton templomi, most répcelaki plébános úr zárja a sorozatot, Pannónia ókeresztény öröksége lelkipásztori szemmel című előadásával.

Mindemellett lesz más programunk is, ugyanis Reményik iskola és az ifjúsági csoport tagjaiból toboroztuk a Teen Sing-et, vagyis a tinédzserek éneke projekt is elindult. Ezen egész nyáron dolgoztak, november 18-án lesz az ősbemutató az evangélikus kápolnában. Idén a Szent Mártonra kihegyezve, de a munka tovább folytatódik, és jövőre a reformáció fog előkerülni. Ez egy zenés performansz, amit fiatalok adnak elő saját szerzeményekkel, feldolgozásokkal, vetítéssel, tánccal. Így aztán átlépünk majd a következő esztendőbe, újra és újra lesznek programjaink az evangélikus templomban. Sőt, együtt működünk a Vas megyei levéltárral és más szervezetekkel is. Februárban a megyébe látogat a „reformáció kamion”, de ez nem a megyeszékhelyen, hanem Sárváron áll meg. Ez az egész országot járja és egy ismeretterjesztő kiállítást mutat be, amihez kapcsolódnak kulturális programok is.

Milyen programokra lehet még számítani a vasi megyeszékhelyen az emlékév alkalmából?

Minden gyülekezetünk a saját lehetőségeihez mérten készült. Nagy lehetőséget nyújtott az, hogy a Reformáció Emlékbizottság, amit a magyar kormány hozott létre, folyamatosan már az előző évben pályázatokat írt ki kisebb-nagyobb összegekre, ezekből valósulhatnak meg az emlékév programjai is.

Májusban ismét lesz egy nagy találkozónk a sárvári várban, amit egyébként kétévente szoktuk megtartani. Ez kimondottan a reformáció jegyében telik, amikor is a vasi gyülekezetek tagjai találkoznak egymással. Beszélgetünk, összeülünk 1500-2000-en és hatalmas ünnepi istentiszteletet fogunk tartani. A várban pedig különböző kulturális programok lesznek, amik nyitottak mindenki számára.

A másik fontos helyünk a reformáció szempontjából Kőszeg, hiszen német ajkú evangélikusságának öröksége egészen a 16. század közepéig nyúlik vissza. A kőszegi evangélikus templom különálló tornyában elkészül egy úgynevezett „toronyélmény”. Az egyháztörténetben ez arra utal, amikor Luther a toronyszobájában rádöbben arra, hogy mit kéne tennie, mint szerzetes tanár és professzor. Onnantól kezdve azon dolgozik, hogy az egyház megújuljon és visszavezesse az emberek figyelmét a szentírásra. Ha valaki felmegy az átépített toronyba, akkor gyönyörködhet a panorámában, közben pedig egy kiállítással kap egy kis egyháztörténeti ismeretet.

Ezenkívül lesznek koncertek, kulturális rendezvények, végül pedig 2017. október 31-én szeretnénk a szombathelyi Evangélikus templom előtt egy díszkutat felavatni, ami tulajdonképpen egy reformáció emlékkút. A reformációnak az volt a jelmondata, ugyanúgy, mint a reneszánsznak, hogy „Vissza a tiszta forráshoz”, onnan merítsünk és újuljunk meg, mert ez az éltető víz isten igéje reformáció tanítása szerint. Ennek a kútnak egyébként nyolc oldala lesz, amik egy-egy fontos eseményt mutatnak majd be magukba foglalva Savaria és a magyar kereszténységnek a történetét is.

Az ivókút lényege, hogy az emberek megálljanak, elgondolkozzanak, kortyoljanak a kútból. Ráadásul a legmodernebb eszközzel egy applikációt is teszünk mellé, ha valakit egy-egy korszak jobban érdekel, akkor egy QR-kóddal egy olyan internetes állományhoz jut hozzá, amin keresztül akár órákon át elgondolkodhat a reformációról, a kereszténység jelentőségéről.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére