Puskás Tivadart, és négy év sikereit népszerűsítették

szróbert-HCs • 2014. szeptember 21., vasárnap •
Országjárás keretében megtartott lakossági fórumon támogatták a kormány tagjai és a megjelent szombathelyiek Puskás Tivadar polgármestert. A hétvégi eseményen Hende Csaba honvédelmi miniszter, Dömötör Csaba államtitkár és Hidvégi Balázs volt helyettes államtitkár is beszédet mondott a Megyei Művelődési Központban. A kampányrendezvényen a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselő-jelöltjei is megjelentek.
Puskás Tivadart, és négy év sikereit népszerűsítették

Szombathely, a minőségi élet városa – ezt a szórólapot dobta be a postaládámba az MSZP egyik aktivistája. És igaz, valóban a minőségi élet városa Szombathely, de ezt az elmúlt négy évet jellemző Fidesz-KDNP éra alatt érte a megyeszékhely - mondta bevezetőjében az est házigazdája, a térség országgyűlési képviselője, Hende Csaba.
A szívem meleg és örülök, hogy ilyen sokan eljöttek – kezdte az elmúlt önkormányzati ciklusról szóló tájékoztatóját Puskás Tivadar. A polgármester beszéde elején arról beszélt, hogy amikor, tíz évvel ezelőtt megkereste őt Hende Csaba és azt mondta, hogy Kedves barátom, menjünk együtt, legyünk a következő parlament tagjai, gondolkodóba esett. 
Egy hetet adott a képviselő úr, ám már másnap válaszoltam, és éltem a lehetőséggel. És most azt mondhatom, hogy idáig jutottam a politika sodrában. A politika dönti el, hogy legyen valamiből valami, vagy ne. A politikát művelő emberek pedig meghatározzák, hogy milyen a politika megítélése. Mi olyan példát mutathatunk az embereknek, amiből arra következtethetnek, hogy a politika fontos dolog - tette hozzá Puskás Tivadar. 
A politikai ars poetica után tételesen is felsorolta a polgármester, mit sikerült elérnie Szombathelynek. 
A legnagyobb baj a 18 milliárd forintnyi adósság volt. Tervünk a gazdaság megerősítésére vonatkozott, ezt segítette is az állam. A kormány az adósságkonszolidációval támogatta azt, hogy a 2014-es évet nulla tartozással kezdhettük. Sikerült félmilliárdot arra tervezni, hogy a város útjait, tereit megújítsuk. Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a szombathelyi emberek munkája nélkül nem nyílt volna lehetőség a konszolidációra, ehhez társult a gazdaság fejlődése, az IPA szombathelyi bevétele közel 50%-kal nőtt, ez járult hozzá, hogy a város úthálózata, életminősége javulhatott. Elindultunk egy úton, s ezen kell továbbhaladnunk - emelte ki a polgármester. 
1700-zal több munkahelyet ígértünk, ehhez képest 2 ezernél többet hoztak létre csak a multik. Emellett a 112-es központ, valamint a közép- és kisvállalkozások is további számos munkahelyet teremtettek. Augusztus végén 2,8%-os volt a munkanélküliség helyi mutatója, ez nagyon jó helyet jelent az országos összehasonlításban. A városban a kvalifikált munkaerőből már munkaerőhiány van, ezért is indítjuk meg a gépészmérnök-képzést, hiszen elértük, hogy 2015 szeptemberében megkezdhetjük a duális mérnökképzést
- foglalta össze a foglalkoztatás helyi jellemzőt Puskás Tivadar. 

Szombathely a fejlődés útjára ért, és a 86-os út is ideért mind a négy (2X2) sávjával. 2016-ra a város bekapcsolódik hazai autópálya- és autóutak rendszerébe. Emellett az ausztriai S31-essel összeköttetést kell teremtenünk. Persze a vasút villamosítása és a helyi kórház is a fejlődésünket jellemzi. A kórház 12 milliárd forintnyi invesztíciót kapott, de a Szent Márton kártya bevezetése, a helyi identitástudat erősítése, valamint a magas szintű közbiztonság és az egészségügy fejlődése is a helyiek eredménye - hangsúlyozta a városvezetői posztért induló jelölt.        
Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghívtuk a szentatyát, és bízunk benne, hogy Szombathely 2016-ban fogadhatja őt. Elindultunk az úton, ezen megyünk rendületlenül, kérem, hogy szavazatukkal adjanak hozzá további bizalmat is, és kívánom, hogy ezután is a város felvirágoztatásáért dolgozhassunk - fejezte be gondolatait Puskás Tivadar. 

Dömötör Csaba, a Kormányzati Információs Központ vezetője a megint oly aktuális rezsicsökkentésről és a banki elszámoltatásról tájékoztatott. A rezsicsökkentés aktualitása között szólt arról is, hogy a nonprofit állami rezsiszolgáltatót hoz létre az állam. 
A devizahitelesek megmentése kapcsán kiemelte: A nemzeti eszközkezelő, az árfolyamgát mintegy félmillió embernek jelentett kedvezményt. Fordult a kocka, a devizahiteleseket érintő törvény szerint már a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy felhívták a figyelmet az árfolyamkockázatra, illetve, hogy tisztességesen jártak el. 400 bank élhetett volna azzal a lehetőséggel, hogy pert indítson, ezzel szemben csupán 79 indított, ebből 47 esetben a családoknak adott igazat a bíróság. Az elszámoltatási törvény fog rendelkezni arról, hogy mikor kell elszámolni a bakoknak a családok hiteleivel. Az 1,3 millió ember, család esetében ez akár 25-30%-kal részletcsökkentést is eredményezhet. A kormány határozottan lépett fel a tisztességtelen banki hitelezési gyakorlat ellen. Mintegy ezermilliárdos tételről van szó. 
Fontos, hogy jó együttműködés legyen a kormány és a helyi vezetők, polgármesterek között. Szombathelyen egészen imponálóak a foglalkoztatási adatok, számomra az október 12-i nap is az összefogásról szól majd
- fejezte be tájékoztatóját az államtitkár, majd Puskás Tivadar támogatására hívta a megjelenteket és a jobb oldali érzelműeket.     

Hidvégi Balázs, az NGM-ben 2012-ig helyettes államtitkárként tevékenykedett, jelenleg az önkormányzati választásokra készülő Fidesz-KDNP kampánystáb tagja elmondta: négy évvel ezelőtt egy új korszakot indítottunk el. A magyarok jónak ítélik azt az utat, amire 2010-ben léptünk. Az elmúlt négy évben Magyarország a saját lábára állt, hiszen a nemzeti összetartozás, az állampolgárság újraértelmezése is erre utal. Azok a régiók, nemzetek jöttek hamarabb ki a válságból, melyek az iparosítás terén értek el sikereket.
Óriási, szinte felfoghatatlan összegű, 1247 milliárd forintnyi adóssága volt az önkormányzatoknak összesen, ezt konszolidálta az állam. Kiválóak a szombathelyi tervek, azt mondhatjuk, hogy teljes foglalkoztatás jellemzi a várost. ma hazánkban 4.120 ezer ember dolgozik, ez a foglalkoztatottságot tekintve 1992-óta a legmagasabb adat. Emellett 3,9%-os volt a gazdasági növekedés, ami szinte a legjobb adat az EU-ban - sorolta a foglalkoztatottsággal kapcsolatos gazdasági sikereket a volt helyettes államtitkár. 

Nemcsak az a lényeg, hogy mennyi a munkanélküliek száma, hanem az is, hogy mennyien aktívak, illetve, hogy a fiatal munkavállalók aránya milyen. A nők foglalkoztatása is fejlődött, sőt 40 év munkaviszony után a hölgyek már nyugdíjba mehetnek - tette hozzá Hidvégi Balázs, aki szerint a helyi döntéshozás minősége nagyon is számít, ezért azt kérte, hogy minél többen menjenek el és támogassák a szombathelyiek a jelenlegi polgármestert.

A fiatal és rendkívül dinamikus politikus nemzedék után Hende Csaba országgyűlési képviselő Puskás Tivadar 2006-os meghurcoltatására, állásából való eltávolítására emlékeztetett, majd kijelentette: nekem már csak az a feladatom, hogy azt mondjam meg, hogy kire ne szavazzanak. Kimondom és vállalom bárhol: Ipkovich György méltatlan arra, hogy ebben a városban bármilyen köztisztet viseljen. Kérem, hogy nyilatkozzon, hogy mit keres a trafóházon, amelyeket a Fidesz lefoglalt és kifizetett előre. Ilyen ember méltó lehet az emberek bizalmára? Nem!
A lakossági fórum végén kérdéseket tettek fel a helyi foglalkoztatásról, a munkahely-teremtésről, majd a megjelent érdeklődők személyesen is elbeszélgettek az előadókkal és a helyi jelöltekkel.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére