Puskás Tivadar: Szombathely, a tánc fővárosa (fotógalériával!)

szróbert • 2014. május 02., péntek •
Idén is megtelt a szombathelyi Fő tér, hiszen május elsején egész napos táncos- és zenés programok szórakoztatták a nagyérdeműt. Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ és a városban működő szépszámú táncművészeti egyesület, együttes összefogása keltette életre ezúttal is ,,Tánc világnapja” rendezvényt. Ünnepi köszöntőjében Puskás Tivadar a tánc fővárosának nevezte Szombathelyt. Tekintse meg a Fő téren készült fotóinkat is!
Puskás Tivadar: Szombathely, a tánc fővárosa (fotógalériával!)

Balettől a néptáncig 3 helyszínen folyamatosan láthatta ország világ, hogy miért is nevezik a tánc fővárosának Szombathelyt. Ezen a napon valamennyi táncos megmozdult, és megmutatta, hogy városunk művészeti életének legjelentősebb ága az övék.
A programban három helyszínen is táncos produkciók szerepeltek. A Buda Folk Band zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. Ezt az elképzelést olyan hangszerekkel valósították meg, amelyek Magyarország területén nem mind őshonosak, de a Kárpát-medencében és a környező népek kultúrájában megtaláljuk őket. Ilyen például a hagyományos magyar népi hangszerek mellett, a kaval, a tambura, a koboz vagy a tangóharmonika. Más szóval a Buda Folk Band saját hangszerelésében és stílusában szólaltatta meg a magyar népzenét. Egyébként már Európa is felfigyelt a Buda Folk Band 21. századi városi népzenéjére, a formáció Magyar Világi Népzene című lemeze felkerült a World Music Charts Europe januári toplistájának második helyére.

A Fő téren lépett fel a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Ötöse, az Ungaresca Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Mesebolt Bábszínház színésze sok száz táncos közreműködésével.
Az eseményt hivatalosan Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg. Ünnepi köszöntőjében a polgármester elmondta, hogy a tánc Szombathelyen megfelelően reprezentált, s ezért a várost méltán nevezhetjük a tánc fővárosának, hiszen egyebek mellett híres táncversenyek szülőhelye is.
Nagyon fontos dolog, hogy immár tizenegyedik alkalommal ünnepelhetjük a tánc világnapját. Azért is fontos, mert nagyon sokat lehet tanulni a tánc által. Eleganciát, rendet, kifejezésmódot lehet tanulni a táncból. Magyarországon sok helyen tanítják már a táncot, s csak bízhatunk benne, hogy alap- közép- és felső szinten is oktatási tárggyá válik a tánc – tette hozzá Puskás Tivadar.  

A köszöntő során az is elhangzott, hogy április 29-e Jean-Georges Noverre, a tánc virtuózának születésnapja, ezért is ünnepelhetjük ezen a napon a tánc világnapját. Az 1727-ben született tánc- és balettművész, koreográfus könyvet adott ki a balett alapelveiről, de neki köszönhető az is, hogy a tánc valódi színházművészeti műfajjá nőtte ki magát. J-G. Noverre törekvései a mai napig hatnak a klasszikus táncok alakulására.  

Az eseményhez kapcsolódva a polgármester elmondta, hogy 11 évvel ezelőtt indultak ezek a rendezvények, s ezen a napon, 11 éve megszületett egy kisfiú, aki mára fiatal táncossá cseperedett, ő Bokor Levente, a dr. Pesovár Ernő művészeti iskola táncosa. A város első embere fel is köszöntötte a születésnapos táncost, majd megkezdődött a gála.  

Az éjszakába nyúló táncgála során az Agora – Oladi KIKI Nyitra Utcai Iskolájának Gyémánt Mazsorett csoportja, az Agora – Oladi KIKI Nyitra Utcai Iskolájának rock and roll csapata, az Agora – Oladi KIKI Nyitra Utcai Iskolájának versenytáncosai, az Attitude Balettiskola, a Dr. Pesovár Ernő AMI, az Energy Dance Team, a Galaxy Rock and Roll Klub, az ISIS Táncklub, a Just For Fun Country Linedance Club, a Kristály Tánccsoport, a Kummer Táncegyüttes, a Lorigo TSE, a Mira Orient Art, a Movement Academy, a NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes, a Prima Dance TSE, a Rimányi Táncstúdió, a Savaria TSE, a Shamila és ISIS Gyöngyei, Szombathely Város Fúvószenekara, ah Ungaresca Táncegyüttes és a  Westside TSE is fellépett. 

 

 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére