Premontreisek színházlátogatása - William Skakespeare: Ahogy tetszik

szöveg, fotó: Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2016. november 20., vasárnap •
Művészeti projektnap keretein belül tekintették meg a Premontrei Gimnázium 11. és 12. évfolyamos diákjai Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát a Weöres Sándor Színházban november 15-én.
Premontreisek színházlátogatása - William Skakespeare: Ahogy tetszik

Miként a 2015/2016-os tanévben A padlás, úgy idén a világ talán legismertebb drámaírójának darabja is hatalmas sikert aratott a premontreisek között. Noha a művet olvasmányélmény alapján kevesen ismerték, a Nádasdy Ádám által újrafordított-felfrissített szöveg, valamint Horgas Ádám bátor rendezése nemcsak közelebb hozta, de meg is szerettette a diákközönséggel az Ardeni-erdőben bujkáló és a szerelmüket vagy a szerelmet kereső hősök történetét.

A két felvonásban bemutatott vígjáték több szálon futó cselekménye a Horgas Péter díszlettervei alapján berendezett forgószínpadon jelent meg, dalbetétekkel gazdagítva. A gimnazisták sok, a magyarórákról már ismerős elemet fedeztek fel az előadás során: az akadályoztatott szerelmesek toposzát, az álruhát öltő hős világirodalmi vándormotívumát, valamint a Szabó Lőrinc fordításában számtalanszor idézett szállóigét:

„Színház az egész világ, 
és színész benne minden férfi és nő…”

A Premontrei Gimnázium diáksága hálás közönségnek bizonyult: a gyerekek vastapssal köszönték meg az élményt, de különösen a Rosalinda szerepében fellépő Hartai Petra alakítását, aki zárszavában a következőképpen búcsúzott el a nézőktől:

„Felszólítlak titeket, ó nők, a férfiak iránti vonzalmatok erejével, hogy dicsérjétek ezt a darabot, ahogy csak tetszik. És felszólítlak titeket, ó férfiak, a nők iránti vonzalmatok erejével (látom a somolygást, egyiktek se utálja őket!), hogy a nőkkel együtt szeressétek ezt a játékot.”

Nos, ami a Premontrei Gimnáziumot illeti: tetszett és szerettük – nagyon köszönjük.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére