Pénztárgép a piacon, taxiban, és fodrászatokban?

H. Maja Fotó: fn.hir24.hu • 2015. augusztus 31., hétfő •
Még nincs döntés a kérdésben, bármi lehet.
Pénztárgép a piacon, taxiban, és fodrászatokban?

Először tavaly nyáron lehetett hallani olyan tervekről, melyek szerint fontolóra kellene venni az online pénztárgépek felhasználói körét. A NAV-hoz közvetlenül bekötött pénztárgépek használatát első körben  a szolgáltatóknál tennék kötelezővé. Ide tartoznak a fodrászok, műkörmösök, kozmetikusok, de a taxisok is.

A Pénztárgép Szövetség elnöke reagálva a tervre azt mondta, szerinte nincs annyi kassza az országban, hogy rövid határidővel, tehát még 2015-ben a fenti szolgáltatókat bekapcsolják az online rendszerbe. Novák Zoltán egyébként minimum féléves bevezetési periódust javasol. Eközben a Nemzetgazdasági Minisztérium azt ígérte, hogy a félreértések elkerülése végett hamarosan előáll a konkrét törvényjavaslattal. Azt ugyanakkor már elöljáróban kijelentették, hogy 20 milliárd forint többlet bevételt várnak az új rendszertől még az idén.

Júliusban aztán Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is megszólalt az ügyben, és úgy tűnt, nincs meggyőzve az ötlet szükségességéről és sikerességéről. Sőt, azt mondta, a szolgáltatók esetében az online pénztárgépek használata nem indokolt, és nem életszerű. Osztozott a véleményében Zara László adószakértő is, aki annak a véleményének adott hangot, hogy hiába a bevezetni kívánt rendszer, többlet bevételt ebből az ágazatból nem várható.

A kormány ugyanakkor még júliusban felvetette, hogy elképzelhető, a kaszinókra kiterjesztik az online rendszert.

Augusztus sem maradt hír nélkül a kérdésben, ekkor a kistermelők hallatták hangjukat, amiből kiderült, ezek szerint ők is érintettek lehetnek az ügyben. A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete pedig tiltakozásával arra hívta fel a figyelmet, hogy szerintük még a falusi turizmusban, a vásárokon és piacokon árusítók is „veszélyben” vannak. Meggyőződésük szerint az ötlet kontraproduktív, mert sok kereskedő inkább abbahagyná tevékenységét, mint átálljon az online pénztárgépekre.

Az NGM jelenlegi álláspontja alapján annyi biztos, hogy a pénztárgéprendelet módosításán még dolgoznak, tart az egyeztetés az egyes szektorok képviselőivel, amint elkészült a leendő szabályozás részletes tájékoztatást adnak.

 

közösség

további frisss

lap tetejére