Péntektől a sárkányhajók veszik birtokukba a szombathelyi Csónakázó tavat

NR/Nemes Judit/Farkas Beni - Fotó: Frisss.hu • 2017. július 11., kedd •
Immár ötödik alkalommal szállhatnak vízre a sport szerelmesei.
Péntektől a sárkányhajók veszik birtokukba a szombathelyi Csónakázó tavat

 Július 14-én, pénteken startol az 5. Sárkányhajó Fesztivál a szombathelyi Csónakázó tavon. Az eseményről Nemes Judit, a Frisss FM97.7 munkatársa kérdezte Sziklenka Lászlót, az esemény főszervezőjét és Járosi Pétert, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnökét, a Nemzeti Versenysport Szövetség általános alelnökét.

Jubilál a sárkányhajó fesztivál, amit már 5. alkalommal rendeznek meg a Csónakázó tavon. Hogyan értékelnék ezt az 5 évet? Talán mondhatjuk, hogy megszerették, és a magukénak érzik ezt a rendezvényt a szombathelyiek.

J.P..: Valóban így van, a szombathelyiek ezt a rendezvényt magukénak érzik. Az ötödik év, az természetesen egy jubileumi dátum, de összességében azt mondhatjuk el, hogy az évek során a sport itt helyben nagyon sokat fejlődött. Minden egyes fesztiválra egyre több csapat áll össze és versenyez. Idén is csúcsot fogunk dönteni ebből a szempontból. Úgy gondolom, hogy Szombathely ideális helyszín és a helyi közösség, az emberek nagyon szeretik ezt a sportágat.

Az idei alkalomról mit lehet tudni, hány csapat nevezett a sárkányhajó fesztiválra?

Sz.L.: A mai nap a nevezési zárlat. Eddig 36 csapat 44 nevezést küldött el, ami már most annyi, mint az előző évben volt. És, mivel ma még lehet nevezni, ezért várhatóan emelkedni fog a tavalyihoz képest a nevező csapatok száma.

Ha minden igaz, idén négy versenykategóriában indulhatnak majd a résztvevők, melyek ezek?

J.P.: Ugye, a sárkányhajó rendszerünkben 4 kupát rendezünk, ez így van most már 5 éve. Itt Szombathelyen is ez a 4 kupa lesz; megrendezzük az Open-kupát, a Vegyes-kupát, a Házisárkányok-kupáját, és a Maraton-kupát. A Vegyes-kupáról annyit kell tudni, hogy ott a versenyzőknél a férfiak és a nők létszáma azonos kell legyen, vagyis 10 nőnek és 10 férfinak kell egy csapatban helyet foglalni. A Házisárkányok-kupája, ez a hölgyek versenye, itt csak nők ülhetnek a hajókban. Az Open-kupában viszont nincs megkötés, hogy hány nő és hány férfi versenyezhet.

A Maraton-kupánál a 2000 méteres távot kell teljesíteni. Ezt a Csónakázó tóra vetítve hogyan kell elképzelni, egy, vagy két kört tervezhetnek az indulók?

J.P.: Azt gondoljuk, hogy ez az egyik legnépszerűbb száma a szombathelyi versenynek. Valóban, ahogy az első kérdésnél is felvetődött, hogy mit jelent az 5 év? Ez azt jelenti, hogy 5 éve, minden évben ez a legnépszerűbb, és nagyon-nagyon várják a helyi kilátogatók is, hiszen azt ne felejtsük el, hogy sok csapat indul Szombathelyen, a helyi polgárok is nagyon szeretik ezt a versenyt. És, miután a 2000 méter egy körpályán zajlik, egész pontosan a szigetet kerüli meg az üldöző boly. A sárkányhajóban a 2000 méternek az a lényege, hogy elindul egy hajó és időkülönbséggel indul rá a következő hajó, és egymást üldözik. Ezért ez nagyon látványos, így délutánra, amikor ez a verseny zajlik, mert ez az utolsó versenyszám, gyakorlatilag megtelik a híd, megtelik a sziget és az emberek nagy örömmel szurkolják végig ezeket a 2000 méteres futamokat.

A nevezők kapnak felkészülési lehetőséget, és mikor kezdődnek ezek a bemelegítések, mikor érdemes ezekre kilátogatni?

Sz.L.: A versenyt megelőző pénteken lehetősége van a szombathelyi csapatoknak az edzésre. ez délután kettőtől kezdődik és hét óráig tart. Már most rengeteg csapat bejelentkezett az edzésidőpontokra, és olyan kellemes problémánk van, hogy szinte már alig tudunk nekik időpontot adni, olyan sokan vannak. Egyszerre hat csapat tud edzeni. Érdemes kinézni már természetesen pénteken is a nézőknek ezekre a edzésnapokra, bár ez még annyira nem izgalmas, mint a szombati versenynap.

Mit kell tudni a versenyről? Mikor kezdődnek a futamok?

Sz.L.: A verseny szombaton 9 órakor kezdődik, és egészen este 6 óráig tartanak a futamok. Az ünnepélyes megnyitó pedig fél kilenckor lesz a verseny előtt. Az eredményhirdetést késő délutánra, estére, 18 órára terveztük, de ez a nevezési nap zárultával még változhat, ha még több csapat jelentkezik, akkor a versenyprogram még módosulhat.

Van még valami, amiről az olvasóknak feltétlenül tudniuk kell, legyen szó a versenyről, vagy magáról a sportágról?

 J.P.: Abban biztosan különbözik az előző évektől, hogy idén többen leszünk, ami örvendetes, hiszen a sportágnak ez a lényege. Abban viszont nem különbözik, hogy a szombathelyiek szeretik ezt a versenyt, az önkormányzat régóta támogatója ennek az eseménynek, most is fontosnak tartotta, hogy megrendezzük ezt az eseményt, és ez azt gondolom fontos. Ami még lényeges, hogy ez egy fesztiválrendszer része, ebből Szombathely egy város, abból a rendszerből, ami az országot behálózza. Több város foglal helyet, Budapest, Győr, Székesfehérvár, Szeged és még sorolhatnám. Egy a lényeg, hogy a szombathelyi verseny egy kiemelt esemény, nagyon szeretik a helyi közösségek és mi is fontosnak tartjuk. A sportág szempontjából azért lényeges, mert hogy a Magyar Sárkányhajó Szövetség szakmai támogatója ennek az eseménynek, hiszen az alapszabályunk szerint is a leglényegesebb a sportág népszerűsítése, azaz, hogy a sportot minél többen megismerjék. Azt gondolom, Szombathely ebben az ügyben elég komolyat lépett előre az évek során. Bízunk abban, hogy tovább erősödik ez a sport és a sárkányhajó szeretete megmarad. Más szempontból pedig azért lényeges, mert a szövetségünk klubjai rendszeresen részt vesznek világversenyeken, illetve a Sárkányhajó Szövetség is több világversenyt rendez, és pár évvel ezelőtt, amikor a 2013-as nemzetek közötti világbajnokságot rendeztük, a szombathelyi verseny gyakorlatilag kiemelt esemény volt. Ilyen szempontból most is az, hiszen megelőzi az Európa Bajnokságot, egy hétre rá utazunk az EB-re illetve az ifjúsági világbajnokságra a sportolóinkkal. Mindenképpen egy jó felkészülési állomás is lehet. Arról nem is beszélve, hogy jövőre a Magyar Sárkányhajó Szövetség rendezi a klub legénység világbajnokságot, amely a legnépszerűbb és legnagyobb létszámú világverseny. 90 millióan űzik ezt a Kínából származó sportot.

közösség

további frisss

lap tetejére