Pars Krisztián újra Európa-bajnok!

szróbert-masz.hu • 2014. augusztus 16., szombat •
Nyolcvankét méter hatvankilenc centiméter! Ilyen hatalmas távolságra dobta a kalapácsot a hatodik sorozatban Pars Krisztián, s ezzel aranyérmet nyert az atléták zürichi Európa-bajnokságán. A szombathelyi Dobó SE kiváló kalapácsvetőjének fantasztikus eredménye mellett a helyezettek teljesítménye és a mindvégig látványos küzdelem is sokáig emlékezetes marad. Ezzel a diadallal a magyar atlétika legnagyobbjai közé emelkedett a szombathelyi atléta. Gratulálunk, Krisztián!
Pars Krisztián újra Európa-bajnok!

Hat érvényes kísérlete közül három nyolcvan méter feletti volt. London bajnoka már a harmadikra elért 82,18 méterrel  is megnyerte volna a döntőt, de kvalitásait mutatja, hogy győztes pozícióban, a verseny befejező dobójaként is megcsinálta a „legendás utolsót”  -  és 82,69 méterrel a világ idei és saját abszolút legjobbját érte el.
Pars Krisztián az MTI -nek elmondta, elsőre és utolsóra is nagyobbat szeretett volna dobni.
Az első dobásom hálót ért, úgymond korán elszállt a szer, nem tudtam időben felállni. Ha sikerül, akkor 79,50 körül lett volna, annyival akartam kezdeni. A selejtezőben azért nem tudtam jobban teljesíteni, mert nem ismertem a dobókört, amely fogósnak bizonyult, nem indult meg a lábam. A tavalyi műtétem óta bevezetett új technikával egyelőre versenyenként két igazán nagyot tudok dobni, most viszont három 80 méter fölötti is sikerült. Az első két dobásba még nehéz belevinni ezt a mozgást, harmadikra szokott összejönni, mint most is. Ugyanakkor fontos volt, hogy ki kerül először 80 méter fölé, ki ébred fel előbb, főleg így, hogy kettőnkről szólt ez a verseny. Amikor Fajdek 80 méter fölött dobott, de kilépett, láttam, hogy benne van az eredmény, s ez kicsit felturbózott – mondta Pars Krisztián.

Az utolsó dobásról, amely a világ idei legjobbja, elmondta, hogy érezte, hogy benne van a 83 méter, s ezt szerette volna kihozni magából.

A 12 atléta ragyogó napsütésben kezdte a versenyt szombaton. Fajdek került előbb sorra és a hálóba vágta a kalapácsot. Pars az utolsó dobó volt, de 78,11 méterrel azonnal az élre állt.
A második körben Fajdek 78,48-cal átvette a vezetést, Pars pedig három centivel kisebbet dobott nála. A szemüveges lengyel a folytatásban ugyan 80 fölé jutott, de kilépett. Pars viszont egy gyors forgás után, hangos Jó! kiáltással 82,18 méterig hajított a 7,26 kilogrammos kalapácsot. Három sorozat után már csak a legjobb nyolc folytatta, kiesett többek között az olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Nicola Vizzoni.
Fajdek újra hibázott, a 32 éves magyar versenyzőnek pedig 78,36 méter következett. Az ötödik sorozat nagy dobásokat hozott: Fajdek 82,05-öt, Pars pedig 81,69-et ért el. A harmadik helyre 79,35-tel feljött az orosz Szergej Litvinov. Az utolsó körben az volt a kérdés, lesz-e még egy nagy dobása Pawel Fajdeknak. Nem volt, a kalapács hozzáért a hálóhoz, így le se mérette.
Pars Krisztián már győztesként léphetett a dobókörbe, de klasszisát jelzi, hogy nem könnyített ki utolsó kísérletére sem, sőt 82,69 méterrel egyéni csúcsot, s egyben a világ idei legjobbját érte el.
A magyar atlétika legeredményesebb versenyzőjeként a kalapácsvetés klasszisa Zürichben sorozatban hatodik világversenyén szerzett érmet: a 2010-es barcelonai EB-n harmadik, a 2011-es és a 2013-as VB-n második volt; 2012-ben megnyerte az EB-t és az ötkarikás játékokat is.

Az első három helyezett eredménye: 
1. Pars Krisztián 82,69 m
2. Pawel Faydek 82,05 m
3. Sergej Litvinov 79,35 m

 

közösség

további frisss

lap tetejére