Pars Krisztián és a világ idei legjobbja

szróbert • 2014. június 19., csütörtök •
Nyolcvanegy méter ötvenhét centiméter - jelenleg ez a világ idei legjobb eredménye férfi kalapácsvetésben. Aki pedig ilyen távolságra képes elvetni a több mint hét kilogrammos szert, nem más, mint az olimpiai bajnok Pars Krisztián. A Dobó SE versenyzőjével a VI. Németh Pál Emléknapon beszélgettünk. Szóba került az idei legnagyobb verseny, a fiatal tehetségek és persze a dobópápa, Németh Pál is.
Pars Krisztián és a világ idei legjobbja

Már hatodik alkalommal rendezték meg a Németh Pál Emléknapot...
Németh Pál a pótapukám volt, hiszen több mint tíz éven át voltunk tanítvány-edző kapcsolatban, persze ez a viszony sokkal tovább fejlődött az évek alatt. Vele éltem le a sportpályafutásom nagy részét. Tegnap jöttem meg Ostravából, holnap pedig már indulok Tallinba tovább, de mindenképpen szerettem volna itt lenni, versenyezni és megadni a tiszteletet Pali bácsinak.   

Milyennek értékeli az eddigi évadot?
Nagyon jól indult az idei szezon, hiszen a veszprémi, majd az ostravai versenyen is sikerült elérnem a világ idei legjobb eredményét. Megmondom őszintén, hogy idén az a célom, hogy stabilan 81 méter felett dobjak. Ez igazából technikai kérdés volt az elmúlt esztendőkben is. 
A vállam nem volt tökéletes, és még most sem az, sajnos. Jelenleg azt tudom mondani, hogy az edzésmunkát elvégzem, tudok dobni, de a fájdalmat - hiába volt már kétszer is műtve a vállam - most is érzem. Olyan szinten bajban vagyok, hogy a tökéletes mozgással csupán két-három dobást tudok produkálni. Azért vágok bele sok versenybe, mert muszáj versenyhelyzetben összerakni a mozgást, bár eddig csak egy-két igazi dobás jött össze versenyenként. 

Mit vár az idei év legnagyobb versenyétől, a nyári Európa-bajnokságtól?
Szeretném megvédeni Európa-bajnoki címemet, ami már most látom nem lesz könnyű feladat. Két nagy ellenfelem van, a lengyel Faydek és még egy orosz, talán Nazarov. Szeretnék elsőre 81 méter felett dobni, ez sokkoló lehet. Éppen ezért azon leszek, hogy ezt első vagy másodikra megdobjam. Sajnos nem ismerem a zürichi dobókört, hiszen egyébként nem rendeznek kalapácsvető-versenyeket itt. Meg kell ismernem a selejtezőben a kört, aztán egy vagy kettő nagyot kell, hogy dobjak.

Milyenek a fiatalok, lehet-e Halász Bence a következő olimpiai bajnok? 
A fiatalok nagyon tehetségesek, kikérik a véleményemet. Bár nem könnyű a mai fiatalokkal úgy beszélni, mint korábban velünk, én mindig megpróbálom tanácsokkal ellátni őket. A legnagyobb tehetségnek, Halász Bencének voltam már mentora is, ő olyan tehetség, aki remélem élni fog adottságaival és megszerzett erejével, tehetségével. Bízom benne, hogy fejben is úgy fog viselkedni a dobókörben, ahogy a legnagyobbaknak kell. 

Olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián legközelebb június 21-én, Tallinban lép dobókörbe. 

közösség

további frisss

lap tetejére