Összefogás és önkéntesség: tűzoltónap a Fő téren

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. október 03., szombat •
Négyszáz tűzoltó, a technikai eszközök végeláthatatlan sora és persze sok száz érdeklődő népesítette be szombat délután a szombathelyi Fő teret. A Vas megyei tűzoltók hagyományteremtő szándékkal megrendezett tűzoltónapján jártunk.
Összefogás és önkéntesség: tűzoltónap a Fő téren

Sárvár, Körmend, és Szombathely hivatásos tűzoltó-parancsnokságai, valamint a megye összes önkéntes tűzoltó-alegységei képviseltették magukat az eddig még soha nem látott eseményen. 


A megannyi technikai eszköz előtt felsorakozó alegységek fegyelmezett rendben várták, hogy Puskás Tivadar polgármester és Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke köszöntse a lánglovagokat. 

Ahogy körülnézek a Fő téren, megállapítom, hogy nagyon erősek vagyunk. Fegyelmet, segítőkészséget, összefogást, önkéntességet, önfeláldozást jelent tűzoltónak lenni – mondta a polgármester, aki azt is felelevenítette, amikor a megyei katasztrófavédelmi igazgató felkereste és az ötletről tájékoztatta. 
Nagy örömmel üdvözöltem, de ez a mostani látvány még jobban megerősít abban a tudatomban, hogy jöhet a tűz, mi akkor is erősebbek vagyunk és erősebbek is leszünk. Az önkéntesség és az összefogás azt eredményezi, hogy, ha szükség van rá, minden tűzet legyőzhetünk – tette hozzá Puskás Tivadar. 

Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke pedig arról beszélt, hogy olyan gyakorlatnak lehetünk most tanúi, mely még sosem volt a megyében, a 79 jelenlévő tűzoltó-alegység összefogása – a devecseri vörösiszap-katasztrófa 5 éves évfordulója előtt egy nappal – önmagáért beszél, mondta.

A köszöntők után minden alegység egy-egy sugárral vonult fel, majd összesen 79, egyenként 20 méteres cső összeszerelése után 1580 méteres sugárcső jelképezte az összefogás, az önfeláldozás és a segítőkészség fontosságát. 

Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a frisss.hu-nak a helyszínen elmondta: egészen fantasztikus az a fajta összefogás, mely Vas megyére, a megyei tűzoltókra jellemző. Ilyen egyetlen megyében sem tapasztalható.

Az igazgató hozzátette, hogy a szándék ugyan hagyományteremtő, de szeretnék jövőre is megrendezni ezt az eseményt, mert láthatóan óriási az érdeklődés, a szakma és a kísérő programok is nagyon népszerűek. 

A családok számára is kiváló programokat nyújtó tűzoltónap végén valamennyi, tehát mind a 64 tűzoltóautó a Bejczy utca felé vonult ki a Fő térről, majd szerencsésen visszatért laktanyájába.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére