Összedobtuk az ország leghíresebb tortáját

Szerző: Frisss.hu Fotók: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 20., szombat •
A Claudia Cukrászdával tettük egy kicsit szombathelyivé az Őrség zöld aranyát.
Összedobtuk az ország leghíresebb tortáját

Már szinte egész ország az Őrség zöld aranyáról beszél, ugyanis ez a különleges tökmagos-málnás-vaníliás süticsoda söpörte be idén a Magyarország tortája címet. Bár az édesség pontos arányai még szupertitkosak, azért megpróbáltuk a hozzávalók alapján elkészíteni. A projektbe nem egyedül vágtunk bele - mivel ekkora konyhatündérek azért nem vagyunk -, hanem a szombathelyi Claudia Cukrászda dolgozói segítségével sütöttük meg az ország leghíresebb tortáját.

Először is kikészítettünk minden hozzávalót, így pirított tökmag, kristálycukor, őrségi tökmagolaj, fehércsokoládé, hántoltostya, zselatin, málna, pektin, tojás, só, joghurt, mandulaliszt, sütőpor, tejszín, tejszínhab, egy vaníliarúd kikapart magja, glükózszirup, sűrített tej sorakozott az asztalon.

Először 180 fokon megpörköltük a tökmagot, kihűlés után pedig megdaráltuk. Már készülhetett is a tökmagpraliné, amihez egy cukros szirupot főztünk. Ezt ráöntöttük az őrölt magokra és ehhez hozzá adtunk egy kevéske tökmagolajat. A masszát félretettük hűlni.

Ezután a torta lelkének - ropogós rétegének - megalkotása következett. Megolvasztottuk a fehércsokit, hozzá adtuk a pralinét és megspékeltük hántolt ostyával.



A piskóta elkészítése nem a megszokott formában zajlott. A tojást felvertük a kristálycukorral, adtunk hozzá sót, joghurtot és tökmagolajat. Miután ezzel megvoltunk, az így kapott masszát összekevertük mandulaliszttel és sütőporral. A tésztát megsütöttük és megvártuk amíg elhűl.

Míg a massza a sütőben nyaralt, addig málnából zselét készítettünk, cukorral felfőztünk, pürésítettük, hozzáadtuk a pektint és a zselatint. A málnazselét ezután kocsonyásra kihűtöttük.



A fehércsokis krémhez a tejszínt és zselatint melegítettük össze, hozzá dobtuk a csokit és krémmé varázsoltuk. Langyosra hűtöttük, a felvert tejszínhabbal összekevertük, majd pihentettük egy kicsit a hűtőben.

"Zseniális ez a recept. Szerintem a torta különlegessége a hozzávalók különlegességében rejlik. Tökmagból, illetve tökmagolajból még az életben nem készítettünk tortát. A megalkotója ezzel egy teljesen új, egyed ízvilágot hozott létre" - mondta közben Barkiné Novák Mária, a Claudia Cukrászda üzletvezetője.


 Nemsokára jött - mindenki számára - az egyik legizgibb rész, a torta összeállítása. A tökmagos piskótán elkentünk a fehércsokis krém egyharmadát, erre ráhelyeztük a ropogós réteget, amire ismét egy kis fehércsokis massza került , majd következett a málnazselé, aztán újra a fehércsokis réteg, végül pedig megkoronáztuk a tortát egy a tökmagolajos glazinggal.



Hogy minél jobb esztétikai élményt nyújtson a süti, feldobtuk egy kis tejszínhabbal és néhány fehércsokis-tökmagos koronggal is. Íme az eredmény:



Már csak a kóstolás maradt hátra. Miközben faltuk a tortát,  Farkas Beni kollégánk értékelte a projekt sikerességét.

"Nagyon finom az új ország tortája, egészen különleges íze van. Külön élmény hogy a torta a magyar trikolor színeiben pompázik. Borzasztó nehéz megcsinálni ezt a tortát. Laikusként én tényleg csak annak javasolnám az otthoni elkeszítését aki nagyon otthon van a sütés világában -mondta. Hihetetlen élmény látni ahogy ennek a tortának a rengeteg alkotóeleme összeáll egy nagy egésszé. A hasai alapanyagok miatt pluszban különleges az Őrség zöld aranya, ami véleményem szerint az eddigi legfinomabb országtorta. Én is erre szavaztam volna" - tette hozzá.

Ha szeretnétek ti is megkóstolni az ország legfinomabb tortáját, akkor ezt akár már ma megtehetitek a Claudia Cukrászdában (9700, Szombathely, Savaria tér 1./A).

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére