ŐrvidékHáz Szombathely: Zrínyitől, Görgein át a Gulágokig

T.A Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 25., szerda •
Testközelben – ismeretlen történelem mindenkinek.
ŐrvidékHáz Szombathely: Zrínyitől, Görgein át a Gulágokig

A napokban Zrínyivel és Görgei Artúrral foglalkozott a szombathelyi Őrvidék Ház, az idei évben még olimpikonokra, a gulágokra és az ’56-osokra is sor kerül. A megyeszékhely különleges intézménye nem csak létében, ismeretterjesztő programjaiban is formabontó.

Szombathelyen a régi Huszárlaktanyában kapott otthont az Őrvidék Ház.  Ahol egykoron deli vitézek tanyáztak, ott ma ez az intézmény „őrködik”, őrzi a magyar kultúra értékeit s ad méltó színteret a magyar nemzetiség számára identitásának fenntartására.

Az intézmény avatott őre-igazgatója Farkas Csaba munkatársaival együtt, még 2015 januárjában indított útnak egy napjainkra méltán népszerű, ám témájában, előadásaiban formabontó programsorozatot. – Rendezvényeinken – hűen az intézmény szelleméhez – számos magyar történelmi eseményt, történelmi figurát megidézünk, nem az iskolákban tanult módon. Előadóink több esetben is a magyar történelem rejtett momentumait tárják a szép számú hallgató elé, miközben a programokat külsőségeiben is próbáljuk az adott korhoz igazítani – mondta a Frisss.hu-nak Farkas Csaba.

Ha már megidézett történelem, legutóbbi rendezvényükön a szigetvári hős dédunokájáról, a költő-hadvezérről, Zrínyi Miklósról hallgathattak előadást az érdeklődők. – Kit ne érdekelne az a szóbeszéd, miszerint a költő-hadvezér halálát nem is a vadkan okozta – tette fel a kérdést Farkas Csaba.

Hasonló, a történelemkönyvek által méltatlanul feledett életrajzi elemekről is szó volt minapi előadásaikon. – Több mint tíz – többek közt határon túli – előadó beszélt a magyar történelem máig vitatott alakjáról, Görgey Artúrról – mondta az Őrvidék Ház igazgatója. A ’48-as szabadságharc vitatott érdemű tábornoka még megérhette az Első Világháború kitörését is, feladván katonai és történelmi elvei egy részét.

Azt szokták mondani, a jó bor eladja magát, úgy vélem, a fentiek fényében intézményünk további előadásain sem lesz probléma a helyek feltöltése – fogalmazott Farkas Csaba. A szombathelyi Őrvidék Ház a továbbiakban a Kárpát medence olimpikonjaival, az ’56-os forradalommal és a gulágok témakörével is foglalkozik.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére