Országos kompetenciamérés volt az iskolákban

szróbert • 2014. május 28., szerda •
Május 28-án délelőtt a 6., a 8. és a 10. évfolyamon a szokásos tanítás helyett a tanulók az országos mérés feladatlapjait írták meg. A frisss.hu megtudta, hogy összesen 2827 iskola 3597 telephellyel kapcsolódott be a mérésbe, amely az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező volt, így idén 269 611 diák vett részt (a 6. évfolyamon 92 447, a 8. évfolyamon 87 418, a 10. évfolyamon 89 746 tanuló). Szombathelyen is rendben lezajlott a kompetenciamérés.
Országos kompetenciamérés volt az iskolákban

A teljes körű mérések célja az volt, hogy a tanulók adott képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése függetlenül attól, hogy a diák ezeken a területeken gyengébb vagy erősebb képességű. A feladatlapoknak nem volt célja az, hogy minden tanuló könnyen megoldja a bennük szereplő összes feladatot, hiszen az ország legjobb és leggyengébb tanulói is ugyanazt a tesztfüzetet oldják meg, és a mérésnek mindegyikükről megfelelően megalapozott eredményeket kellett szolgáltatnia.

A mérés megírása előtt vagy azt követően a tanulók kézhez kapták a tanulói kérdőívet. Ezen a tanulók szociokulturális hátteréről szerepeltek kérdések. A kérdőívek kitöltése a mérési eredmények értékelésének szempontjából rendkívül fontos, ám a tanulók és szüleik számára önkéntes.

Az országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben indult el, és mára már Európa és a világ szakmailag és szolgáltatásaiban legkorszerűbb mérési rendszerei között tartják számon.

közösség

további frisss

lap tetejére