Országos bajnokságon jártak a szombathelyi kötélugrók

Frisss FM/Kutasi Anikó fotó: ugrope.hu • 2017. január 31., kedd •
Pörög az élet a kötélugróknál.
Országos bajnokságon jártak a szombathelyi kötélugrók

Bánhegyi Attilát, a Szombathelyi Kötélugró Klub egyik vezetőjét kérdeztük a versenyről.

Nemrégiben országos bajnokságon voltatok Nagykanizsán, de pontosan milyen versenyeitek voltak az elmúlt időszakban?

Legutóbb Nagykanizsán voltak a versenyzők, mi edzőként nem voltunk ott, a szülők kísérték el a őket. Öt versenyzőnk vett rész a Nagykanizsai Országos Bajnokságon a hétvégén, ahol Szentgyörgyvölgyi Zora az ötödik helyet szerezte meg. Bakó Lili hatodik helyen végzett, és Fekete Anna volt még egyéniben, ő tizenötödik lett. A nagyobbak közül pedig egy páros vett részt, Gyurkó Falvia és Kolics Manuéla, de nekik nem olyan jól sikerült a gyakorlat. Még annyit kell tudni, hogy ezen az országos bajnokságon sajnos, mint ahogy a kötélugró versenyeken bevezették, hogy nincsenek pontszámok, és nem tudjuk, hogy milyen eredményt ér el egy versenyző, amit mi nagyon hiányolunk és nem igazán értünk vele egyet, mert így nem nagyon tudjuk követni a versenyt. Sokkal jobb lenne a sportágnak, ha láthatóan, minden egyes versenyszám után pontszámokat tartanának fel a bírók, mint ahogy az régen volt. De sajnos az országos szövetség ebben nem partner, és nem akarják tudomásul venni, hogy így sokkal élvezhetőbb lenne a verseny.

Ilyen nehézségek mellett, hogy érezték magukat a versenyzők, hogyan teljesítettek?

Egy kicsit csalódottak is voltak a versenyzőink, mert úgy érezték, hogy alul pontozták őket. A gyorsasági számokban még az élen voltak, tehát ami objektív és számolható. Ott Bakó Lili például nyolcvanhatot futott, amivel úgy emlékszem a második helyen állt, és a három percben is négyszáz felett, vagyis több mint négyszázszor tették le a jobb lábukat. Fekete Anna például négszáztizenegyszer. Ez azt jelentette, hogy a gyorsasági számok után arra számíthattak, hogy talán az élen végeznek, de sajnos a pontozásnál visszacsúszás történt.

Milyen nagy megmérettetés vár a fiataljaitokra a következőkben, mire készültök most?

A legközelebbi verseny a diákolimpia lesz, ami Vas megyei Diákolimpiának van kiírva, és erre várjuk a megye más iskoláinak versenyzőit is, tehát nem csak szombathelyieket, hanem akár Gersekarátról vagy Kőszegről. Őket is meghívtuk erre a versenyre, ez február 25-én lesz a Bolyai iskolában, ez lesz a legközelebbi nagy megmérettetés, és majd a nyár folyamán lesz a következő, amire nagyon készülünk, az pedig Orlandóban lesz. Június 29-én fogunk indulni és július 9-én érkezünk majd vissza. Orlandóban lesz majd egy világkupa, amin szeretnénk indulni, öt versenyzővel készülünk erre a versenyre.

Lehet tudni, hogy az amerikai versenyetekre kikkel indultok?

Tulajdonképpen a tavalyi csapatunk, akik a portugál világkupán részt vettek: Nagy Lola, Simon Tíra, Komlósi Kata, Varga Flóra, és őket kiegészíti még Gyurkó Flavia majd, ami azt jelenti, hogy most öten fognak részt venni ezen a világversenyen. Egyelőre úgy néz ki, hogy az egyik versenyzőnk, Simon Tíra még bizonytalan, hogy versenyezni tud-e majd, mivel lehet, hogy egy műtét előtt áll a bokájában lévő szalagok miatt. De reméljük, hogy ő is addigra már felépül vagy elhalasztjuk ezt a műtétet, és csak a verseny után fogják ezt majd megcsinálni nála.

Mi a legközelebbi kihívás a versenyzők előtt?

A februári verseny után a Szasza emlékverseny, ami április 1-jén kerül megrendezésre a szombathelyi MMIK-ban, ami nemzetközi versenynek van titulálva, és ebben egyéni- és csapatverseny is lesz. Az egyéni verseny az a kismester torna egyben, ami a tizenöt év alatti versenyzőket jelenti, erre a világ minden részéről várunk versenyzőket. Azt tudjuk, hogy a franciák már jelezték, hogy jönnek, valószínűleg Csehországból, Szlovákiából is érkeznek, és reméljük, hogy Ausztriából is. 

közösség

további frisss

lap tetejére