Országjáráson a PM: be kell vezetni az alapjövedelmet!

SzR-HCs • 2015. május 24., vasárnap •
A Párbeszéd Magyarországért (PM) meggyőződése, hogy mindenkinek joga van a létbiztonsághoz és nincsenek másodrendű állampolgárok. Ezért a magát szociáldemokratának és deklaráltan zöld pártnak nevező PM kiáll az alapjövedelem bevezetése mellett. A párt társelnöke, Szabó Tímea szerint nagyon rövid távon és klasszikusan kell csökkenteni a szegénységet és meg kell szüntetni a nincstelenséget. A Berzsenyi Dániel Megyei és Városi Könyvtárban tartott hétvégi sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a jelenlegi célzott támogatásokat az univerzális támogatásnak kell felváltania, ami egy aktív munkaerő-programmal is párosulhat.
Országjáráson a PM: be kell vezetni az alapjövedelmet!

,,Alapjövedelem – Biztos alap, neked is jár! A PM bemutatja Alapjövedelem koncepcióját" címmel három napon keresztül járták a párt aktivistái Vas megye településeit, hogy bemutassák elképzeléseiket. A záró eseményen, a megyei könyvtárban tartott fórum előtti sajtótájékoztatón Szabó Tímea informálta a média munkásait a legfontosabb célokról. Elmondta, hogy 50 ezer forintot kapna minden magyar állampolgár, ezen felül 25 ezer forint járna gyerekenként, a várandós kismamák pedig 75 ezer forintot kapnának kézhez, de a nettó minimálbért is megemelnék 100 ezer forintra.
Példaként említette Alaszkát, illetve egyes skandináv régiókat, ahol már korábban bevezették az alapjövedelmet.

A PM bevezetné az igazságos, progresszív, egykulcsos adórendszer is, hiszen szerintük 4 millióan élnek a létminimum alatt. A célzott támogatásokat - folytatta a PM társelnöke - fel kell, hogy váltsa ez az univerzális támogatás, ami egy aktív munkaerő-programmal is párosulna.
Szabó Tímea, országgyűlési képviselő újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az alapjövedelemhez szükséges forrásokat 2 ezer milliárdos átcsoportosítással teremtenék elő.

A sajtótájékoztatón szó esett még a PM bevándorlás-politikájáról, valamint hazánk ezzel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeiről is. 

A frisss.hu kérdésére Szolga-Tőkés Levente, a PM Vas megyei elnöke elmondta: személyesen mintegy 100-150 emberrel találkoztak, illetve folytattak eszmecserét, és úgy látják, hogy pozitív az állampolgárok párthoz történő hozzáállása. Kiemelte: beszélgetünk, ha kellett vitatkoztunk is. Sok híve van a PM által felvetett témáknak, és reméljük, hogy ez a tendencia csak folytatódik majd.

A sajtótájékoztató után fórumot tartottak a Párbeszéd Magyarországért vezetői és aktivistái. Ezen a PM önmagát szociáldemokrata, és deklaráltan zöld pártként aposztrofálta magát. 
A PM országjárása folytatódik. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére