Önt is megmenti a katasztrófavédelem, ha megérkezik a tél

K.G. Fotó: frisss archív, Hornyák Emőke • 2015. november 25., szerda •
Beindult a téli időszámítás Vas megyében: nemrég megtartotta hagyományos télindító sajtótájékoztatóját a katasztrófavédelem. Az eseményen részt vettek többek között a tűzoltóság, a közút és a rendőrség képviselői.
Önt is megmenti a katasztrófavédelem, ha megérkezik a tél

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. novemberben minden megyében ellenőrzi a hótolók és sószórók állapotát, és beszerezte már a síkos utakon használt sót és érdesítő anyagokat is. A következő négy hónapban 24 órás ügyeletet tartanak, a legfőbb feladat pedig az utak síkosságmentesítése és a hóeltakarítás lesz.

Az értekezleten pontosították a társ- és közreműködő szervek, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek elérhetőségét, bevethető humán és technikai erőforrását. Emellett a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon nagyobb létszámú események kezelése érdekében felkészültek a híradó szolgálat és a készenléti szolgálat megerősítésére, eltérő szolgálati rendre történő átállásra, valamint az erők-eszközök megyén belüli átcsoportosítására. A fő közlekedési utak mentén kijelölték a kényszervárakoztató helyeket. Felhívták a veszélyes üzemek, valamint a veszélyesáru-szállítással foglalkozók figyelmét is a téli feladatokra. Ők szintén felkészültek.

A programon elhangzott, hogy a közutak kezelésébe, karbantartásába egyébként akkor avatkozik be a katasztrófavédelem, ha olyan rendkívüli időjárási helyzet következik be, aminek hatására a lakosság és a gazdaság normál működése veszélybe kerül. Például megbénulhat a közlekedés, az utakon rekedhetnek a közlekedők. A lakosságvédelmi feladatok célja a lakosság, a közigazgatás és a gazdaság biztonságos működésének biztosítása. Ilyen feladatnak számít a szabadban, az úton rekedtek mentése. Őket biztonságos melegedő-, befogadóhelyre kell eljuttatni. Kiemelték, hogy veszélyhelyzet esetén fontos a lakosság pontos tájékoztatása a kialakult és a várható eseményekről. Ez az utóbbi években működött.

Egyeztettek az áram- és gázszolgáltató vezetőivel, akik megtették a szükséges téli óvintézkedéseket a zavartalan működés érdekében. Felhívást intéztek a veszélyes üzemek üzemeltetőinek, illetve veszélyesáru-szállítással foglalkozók figyelmét a téli felkészüléssel kapcsolatos feladataikra. Ezen kívül megtartották a szükséges gépszemléket. A rendezvényen az is kiderült, hogy fokozott figyelmet fordítanak a közterületen tartózkodó személyek és azon betegek, idős emberek felügyeletére, akiknek problémát okoz a fűtés.

Többen emlékeztettek a 2013-as téli eseményekre, amikor nagy hó és hóátfúvások akadályozták, bénították a közlekedést a megyében, valamint plusz melegedőhelyeket kellett aktiválni. Az megnyugtató, hogy esetleges hóhelyzet idején az eddigiekhez hasonlóan védőitalt és meleg takarókat biztosítanak a rászorulóknak. Amennyiben már megtörtént a baj, és elakadt valahol, segítséget a helyileg illetékes önkormányzattól vagy a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es vagy a 105-ös segélyhívó telefonszámon kérhet.

A megye üzemeltetési és fenntartási feladatait egyébként négy mérnökség, Körmend, Sárvár, Szombathely és Vasvár látja el. A közút Vasban összesen 1565 km-nyi úthálózatot kezel. A síkosság elleni védekezést 26 darab saját, illetve 5 darab bérelt nagy teljesítményű, kombinált gépjármű, és 32 darab egyéb, téli feladatokra is bevethető gép látja el. Intenzív havazás, hófúvás esetén további 152 darab külsős, hóeltakarításra alkalmas gépet tudnak bevetni.

Tehát mindenki megnyugodhat: a lakosság és az utak is biztonságban lesznek, alakuljon ki bármilyen időjárási helyzet, mindenre van megoldás, terv. Mentés esetén a szervek megfelelő létszámmal, ellátmánnyal működnek majd Vas megyében.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére