Ombudsmani jelentés: Valami bűzlik a Falco-gyár körül

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Tóth Arnold • 2016. május 18., szerda •
Hende Csaba, országgyűlési képviselőt kérdeztük az ügyről.
Ombudsmani jelentés: Valami bűzlik a Falco-gyár körül

Hogy kezdődött ez a nagy port kavart ügy?

Személyes fordulópont számomra, mikor tavaly egy júniusi vasárnap Falco-gyár környéken jártam. Korábban több panasz is érkezett felém a gyár környékén élőktől ezért lekanyarodtam a Zanati útról a Kolozsvár utcába, hogy megnézzem, milyen lehet ott lakni. Emlékszem, ami elsőre feltűnt, hogy nagyon hangos volt a gyár. Aztán beleszagoltam a levegőbe, és rögtön elkezdte valami irritálni a szájpadlásomat. Ezután elindultam Budapestre és mikor megérkeztem még mindig éreztem ezt a furcsa irritációt. Ezt követően nem sokkal a Falco Zrt. vezetői megkerestek azzal, hogy a hatóság előírta számukra, hogy a kéményükre szereljenek fel egy mérőműszert, amivel ellenőrizni lehetne pontosan mi, milyen koncentrációban áramlik ki a kéményből. Ekkor elmeséltem az uraknak a tapasztalatomat és jeleztem, hogy támogatom a hatóság döntését, hiszen elképzelhető, hogy van több „érdekes körülmények között” keletkezett mérési jegyzőkönyv a birtokukban, mely szerint minden rendben van a Falco-gyár körül, de az orrom egy szubjektív mérőműszer. Egyértelmű volt számomra, hogy valami itt nincsen rendben.  Egy pontos, automata mérőállomás felszerelését akartam.

Nem sokkal később megkeresett az osztrák tulajdonos, aki elmondta, van egy saját fejlesztésük, egy olyan szűrőberendezésük, amivel jelenleg a levegőbe szabadon jutó részecskéket újra elégeti, és ezzel a töredékére csökkentenék a károsanyag-kibocsájtást.  Ennek a felszerelése azonban nem olcsó, de a többi gyárukban ezt már rég felszerelték.

Szeptemberben azonban jelezték felém, hogy feltételei vannak a szűrőberendezés felszerelésének a várossal szemben. A gyár bővítésével éri meg nekik anyagilag felszerelni ezt, én azonban rögtön rávágtam, hogy ez nem alku kérdése. Az újjáalakult Szombathelyi Fidesz egyik fő feladata volt ennek a problémának a megoldása. Elindítottuk a „Tiszta levegőt” kampányt, amihez a szombathelyi közgyűlés és több ezer polgár csatlakozott, összesen majdnem nyolcezer aláírás gyűlt össze. Ez egy összvárosi baj, mindenkit zavar. A Falco Zrt. viszont továbbra sem volt hajlandó a követelést teljesíteni, sőt a legvégső határidő lejárt tavaly év végén.

Most viszont megjött az Ombudsman jelentése.

A közelmúltban kaptuk meg az Ombudsman, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának jelentését, amely beszámol arról, hogy a 2012-es vizsgálat után új panaszok érkeztek és ennek hatására a hivatalnak újra vizsgálnia kellett az ügyet. Egy tizennégy oldalas jelentésben rögzítette a tapasztalatokat, és intézkedésre hívta fel azokat az intézményeket például az önkormányzatot is, akiknek a helyzet orvoslásával dolga van.

Ebben a jelentésben szerepel, hogy ezek a mérések - amelyeket mindig emlegettek a Falcónál - előre egyeztetett időpontban történtek, olyankor mérték a zajt, mikor az aprító nem is üzemelt:” Munkatársaim helyszíni bejáráson győződtek meg arról, hogy a panaszban foglalt érzékelhető levegőszennyezés és hallható zajhatások milyen mértékben zavarhatják a területen élők mindennapjait. Tapasztalataik szerint, a hatósági dokumentáció ellenére, mely túllépéseket nem rögzített, meglepően kellemetlen szag volt érzékelhető a szeles idő ellenére is. A szúrós, irritáló szag folyamatosan érezhető volt, a Pick lakótelepen szálló por pedig szemmel látható volt pl. a gépkocsik szélvédőjén. A monoton, zúgó hang egy hétköznap délelőtti órán is kifejezetten hallható volt.”

Úgy tűnik a valóság nincs szinkronban a lepecsételt papírokkal. Vajon miért nem hajlandóak felszereltetni a mérőműszert a gyár?

„Ugyanakkor – figyelemmel arra, hogy a panaszos által rendelkezésünkre bocsátott sajtóhírekben megjelent az is, hogy a folyamatos lakossági panaszok miatt egyeztetések folynak a jövőbeni ingatlan kisajátítási eljárásokról – úgy vélem, hogy a hatósági, valamint önkormányzati működés fontos pillérét képező közbizalom megingását eredményezheti az, hogy ilyen mértékű ellentmondás feszül a hatóság által mért adatok, megállapítások, intézkedések (pl. határidő-módosítások) és a lakossági tiltakozás tartalmi elemei, valamint a saját munkatársaim által egyszerű, érzékszervekkel tapasztalható körülmények között. Az adatok, az automata mérőműszer által nyerhető információk hiánya a hatósági működésbe helyezett közbizalmat szintén megingatja.” – írják a hivatalos jelentésben.

Az Ombudsman amúgy rámutat azokra az alapjogokra, amiknek a vizsgálatának alapját is képezik, ezek az egészséges környezethez való jog és a testi és lelki egészséghez való jog. Tehát a környezetet valaki szennyezi, akár porral, akár zajjal, akár bűzzel, akkor sérül más egészséghez való joga.

„Megállapítom, hogy az évek óta fennálló lakossági panaszokat megalapozó, fentiekben összefoglalt problémák, melyeket a munkatársaink helyszíni észlelései is alátámasztottak, és az ezzel összefüggő elhúzódó eljárások a tisztességes eljáráshoz fűződő, az egészséges környezethez, valamint az ott élők egészséghez való jogai érvényesülésével összefüggésben alapjogi visszásság veszélyét hordozzák.”

Mi lesz ezek után?

A hivatal felkérte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség főigazgatóját, hogy  folyamatosan és fokozott figyelemmel kísérje az illetékes környezetvédelmi hatóság eljárását. Valamint, hogy a hiányzó légszennyezettségi adatok be kell szereznie, sőt nyilvánossá kell tenni. Továbbá figyelemmel kell kísérnie a lakossági panaszokat.

A végére kell járnunk ennek a történetnek. 

közösség

további frisss

lap tetejére