Ők robbantottak ma Brüsszelben

frisss.hu, MTI fotó: reuters.com • 2016. március 22., kedd •
Az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget. A világosabb ruhát viseli az utolsó terrorista, aki után hajtóvadászat indult.
Ők robbantottak ma Brüsszelben

Megírtuk, hogy kedd reggel két bomba robbant a brüsszeli repülőtéren, majd egy óra múlva egy metróállomáson is. A reggeli események óta kiderült, hogy például a detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Az eddigi hivatalos adatok szerint a két helyszínen 34 ember halt meg és 140-en megsérültek, köztük két magyar is. A magyarokat a délután folyamán megműtötték.

Mély gász…

Azóta nem csak Belgiumban, hanem Európa szerte, Magyarországon is terrorkészültség van. Közben a fővárosban több helyen is mécsesekkel, gyertyákkal megemlékezéseket tartottak. Fülöp, a belga király közleményt intézett a belga néphez, azt mondta: az ország mély gyászban van, és március 22-e nem lesz többé olyan nap, mint volt.

Egyet még keresnek

A szövetségi rendőrség eközben körözést adott ki a repülőtéri biztonsági kamerák felvételén látható egyik gyanúsított ellen. A férfi kilétét egyelőre nem tudták kideríteni, ezért a lakosság segítségét kérték a feltételezett terrorista azonosításában. A felvételeken három férfi látható, a belga főügyész szerint azonban azt gyanítják, hogy közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, a harmadik társuk viszont elmenekült. Még vizsgálják, hogy a robbantásoknak köze van-e a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokhoz, ez ugyanis egyelőre nem bizonyított - közölte Frédéric Van Leeuw, a belga szövetségi ügyészség vezetője.

Ha repülővel utazik, időben érdemes becsekkolni

A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el. A Lufthansa-csoporthoz tartozó cég korábban azt közölte az MTI-vel, hogy akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre. Szijjártó Péter szerint aki teheti, most ne utazzon Brüsszelbe.

 

közösség

további frisss

lap tetejére