Nyugodt éjszakát akar? Akkor aludjon háziállatával!

frisss.hu • 2015. december 09., szerda •
Nem vicc, kiderült, hogy jótékony hatásúak az állatok az ágyban.
Nyugodt éjszakát akar? Akkor aludjon háziállatával!

Lehet, hogy egy örök dilemma dől el a nemrégiben közzétett kutatás hatására, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberekre, ha házi kedvencüket beengedik az ágyukba és együtt töltik az éjszakát. Általában a gyerekek azok, akik akár titokban is „bebújtatják” a kiscicájukat, kiskutyájukat a takaró alá, annyira szeretnék velük még az álmukat is megosztani. Aztán persze sokaknál felnőttkorban is megmarad a „hozzábújás” erős vágya és nem törődve semmilyen racionális érvvel bizony közösen alszanak háziállatukkal.

A nemrégiben megjelent tanulmány szerint annak ellenére, hogy egy kisállat nyílván nem tud 7-8 órát végigaludni és az éjszaka folyamán többször felébred, mocorog, helyet változtat, az együttalvás nyújtotta előnyök bőven kompenzálják a kellemetlenségeket. Az együttalvó háziállat-gazdik általánosan arról számoltak be, hogy a kis kedvenc biztonságérzetet nyújt számukra, nyugalmat áraszt, ezért sokkal jobban tudnak velük aludni.

Miután a Mayo klinika Alvásorvosi Központja felmérésben csupán 150 embert kérdeztek meg, perdöntőnek semmiképp nem nevezhető az eredmény, de az általános vélekedés azért mindenképp kitűnik belőle. A válaszadók 49 százalékának volt háziállata, közülük minden második gazdi együtt is alszik kisállatával.

„Sok gazdi családtagnak tekinti a házi kedvencet, amelyet a lehető legtöbb szempontból be akar építeni az életébe”

- tették hozzá a kutatók a Mayo Clinical Proceedings című folyóiratban megjelent cikkben. „Mivel az ember jelentős időt tölt alvással, érthető az állattartóknak az a vágya, hogy az állataikat közel tudják magukhoz éjszaka.” A gazdik csupán 20 százaléka vélekedett úgy, hogy őt inkább zavarja az kisállat jelenléte az ágyban, ugyanakkor 41 százalékuk kifejezetten pozitív hatásról számolt be a közös alvás esetén. 

közösség

további frisss

lap tetejére