Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere szerint a mese számít, nem a mesélő!

PCS - fotó: Bodorkós Máté • 2016. október 24., hétfő •
Egy igazán mélyre ható interjút készítettünk a családi szeretetről, a zenekar üzenetéről és az ünnepi emlékműsorról.
Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere szerint a mese számít, nem a mesélő!

Nélküled... Egy dal, amely néhány éve került ki a rockzenét kedvelő világából és hol egy koncerten, hol egy DAC-mérkőzésen csendül fel újra és újra. Az Ismerős Arcok legismertebb felvételét néhány napja Szombathelyen, nemzeti ünnepünkön pedig Körmenden is új köntösbe bújtatva hallhatta a közönség. Nyerges Attilával, a zenekar frontemberével beszélgettünk mottókról, dalokról és arról, mit jelent számukra Szombathely.

Először is boldog születésnapot kívánunk, hiszen röpke 17 éve éppen október 23-án alakult meg az Ismerős Arcok.

Nagyon szépen köszönjük.

Nemzeti ünnepre való tekintettel, egy új műsorral léptetek színpadra. Miben volt más ez, mint a többi?

Teljesen eltér. Először is egy 56-os emlékműsorról beszélünk, ezért előszedtünk olyan dalokat, amelyeket nem játszottunk, esetleg kapcsolódik a koncert tematikájához. Szolnokon próbáltunk és ott raktuk össze a műsorunk elemeit, s törekedtünk arra, hogy máshogy szóljanak a dalok. Ennek köszönhetően ünnepélyes, csendes és szinte akusztikus hangulatot keltő produkciót találtunk a közönség számára. Persze ott vannak a dalokban az Ismerős Arcokra jellemző hangzásvilág, illetve minimális prózával is kedveskedtünk.

Mindig is különbözött a zenekar a többi rockbandától, hiszen népzenei motívumok is megtalálható szerzeményeitekben.

Igen, erre már a kezdetektől ügyeltünk, hogy ne távolodjunk el gyökereinktől. Egy-két felvétel élesen kötődik a népzenéhez. A szombathelyi koncertünkön pedig a helyi ManDala együttessel közösen adtuk elő a Nélküled című slágert.

Mennyivel nyújt többet ez az emlékműsor a rockzene szerelmeseinek?

Ezúttal azt kell mondanom, hogy a célközönségünk más. Kortalanabbá válik épp az ünnepi jellege miatt. Egyébként rácsodálkozom, hogy még a legkeményebb rockerek is elérzékenyülnek, illetve kérik fel táncra párjukat egy-egy lírai, vagy szerelmes dal során. Visszatérve a kérdésre, aki eljött, nem távozott élmény nélkül, ebben biztos vagyok.

Miben rejlik az ismerős arcok ereje?

Talán abban, hogy teljesen hétköznapi dolgokról beszélünk. Egy szerető család, baráti és szerelmi kötelékek, amely egy normálisan gondolkodó ember mindennapjaiban megtalálhatóak. A közönség pedig azért gyűlik körénk, mert érdekli őket a téma.

Kicsit önző kérdés következik: mit jelent nektek Szombathely és Vas megye?

Meg fogsz lepődni, de erre az a válaszom, hogy mindent. Rengeteg időt töltöttünk és töltünk a vasi megyeszékhelyen. Ráadásul idén a zenekar ünnepi műsorát két helyen is előadjuk. Egyébként mindig úgy jöttünk ide, mintha hazajönnénk.

Milyen mottó szerint éled az életed?

Nem én találtam ki, de van egy nagyon nagy súllyal bíró mondatom. A mese a lényeg, nem pedig a mesélő. Találó, nem? Amikor azt hiszem mindenhez értek, és mindenkinek meg tudom mutatni az utat, akkor szoktam elmormolni ezt magamban. Azonnal visszaránt a Földre, hiszen akkor tudatosul bennem, hogy a rajongás tárgya nem Én vagyok, hanem a dalaink mondanivalója.

közösség

további frisss

lap tetejére