Nyárutó a Kámoni Arborétumban

Szerző: Nemes Judit Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 24., csütörtök •
Kíváncsiak voltunk, mivel kápráztat el minket a Kámoni Arborétum, milyen cserjékben és fákban gyönyörködhetünk az ősz első hónapjában. Németh Gábor arborétumvezető kalauzolt minket a növénykertben.
Nyárutó a Kámoni Arborétumban

Csodás színekkel ajándékozza meg az ősz a természetet: szeptembertől november végéig a fáradt zöld, a sárga, a bordó és a barna színek árnyalataiban pompáznak fák és a cserjék is. Szeptemberben a számos növény között a liliomfa termése díszíti a kertet, a lilás­rózsaszínes termésével és heteken keresztül díszít, némely példány másod­ sőt harmadvirágzásával.

Az őszi lombszín kezd megjelenni a somoknál is, amelyek termései között is találnak szép, érdekes példányokat a látogatók. Különleges a végzetcserje termése: kék bogyóját csillagot formáló, bíborra színeződő csészelevelek ölelik körül, kellemes illattal borítva el a környéket. A hortenziák elvétve még virágoznak, ahogy a nyári orgonák közül is néhány ­ tudtuk meg az arborétum vezetőjétől, aki hozzátette: látványos a ciklámenek alkotta lila szőnyeg is.

Nem kell sokat várni az őszi lombszínre az arborétumban, egy­másfél hét alatt a perzsafa, a tupelo fa ­ amit egyébként a legszebb lombszínű fának tartanak: fémes fényű sárga­vörös színekben játszanak a levelei ­, az ámbrafa, a tölgyek közül a mocsári, a vörös­ és a fehértölgy is éke a kertnek ősszel tette hozzá a szakember.

Németh Gábortól megtudtuk, hogy a növények vegetációs idejét ­ a növekedési, fejlődési időszakot követően ­ októbertől megkezdik a veszélyes fák kitermelését, emellett a tavasszal kapott tölgy­gyűjtemény eddig ki nem ültetett részét helyezik el az ősszel vagy jövő tavasszal a növénykertben. Az igazgató elmondta, hogy Belgiumból kaptak körülbelül száz fajt illetve fajhibridet tartalmazó tölgyfa­gyűjteményt, egy honosítási­klímakutatási kísérlettel kapcsolatos projekt keretében. Ennek lényege, hogy mivel a Magyarországon őshonos tölgyek nem tudnak a klímaváltozással megfelelő ütemben haladni, így egyre kevésbé érzik jól magukat hazánkban, ezért a kutatók olyan fajokat és fajhibrideket vizsgálnak, amelyek melegebb térségekből származnak és a megváltozott klímához jobban tudnak alkalmazkodni.

A növény gyűjtemény bővítését is tervezik a Kámoni Arborétumban, hortenziák és fás pünkösdi rózsák érkeznek majd több, a nyár második felében virágzó cserjével együtt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére