Nyár, jég, autó – no para

Szerző: Jagodits Zsuzsa - Fotó: horpadas.hu • 2017. július 24., hétfő •
Pár tipp kezdőknek a rutinosabbaktól.
Nyár, jég, autó – no para

Egyre gyakrabban előfordul nyáron, hogy a késő délutáni órákban nem csak egyszerű felhőszakadás, hanem jégeső is borzolja a kedélyeket. Sok autós félti ilyenkor a járművét, jön pár tipp kizárólag kezdőknek a rutinosabbaktól.

Tibor biztosra megy, 30 éve vett egy garázst, és bár azóta többször cserélt autót, mindegyiket ott tartotta. Ma Szombathelyen egy garázst 2 millió forint körül vásárolhatunk meg, az ingatlanárak csúcsra törése bizony ezeket a kis építményeket is érintette. A bérlésre a belvárosban 20 ezer forint, másutt 12 ezer forint körüli összeget kell szánni. Ha csak nincs épp úton valahol, ez bizony megvédi az időjárás minden viszontagságától.

Zsuzsa ennyire nem szerencsés, neki a havi költségvetésbe már nem fért bele a garázs is. De tekintettel arra, hogy kocsiját ő is félti, a CASCO biztosítás mellett döntött. Ez havi szinten egy francia típusú, 3 éves, 1.5-ös dízel autó esetében 10 százalékos, de minimum 54 ezer forintos önrész vállalásával havonta kevesebb, mint 5 ezer forint.

Fotó: brolink.co.za

Aztán van az a helyzet, amikor sem garázst, sem biztosítást nem éri meg már fizetni, mert például elmúlt az autó 10 éves. Akkor jönnek a praktikák. Lajos mindig fa alá parkol, mert úgy érzi, hogy jégeső esetén ott védve van járműve a lombkorona által. Ádám viszont nem ért ezzel egyet, szerinte erős szélben vétek fa alá állni a leszakadó ágak miatt. Ő mindig tart két vastag pokrócot a csomagtartóban arra az esetre, ha jön a jég, és pillanatok alatt a tetőre és a motorházra teríti.

Aztán vannak azok az autósok, akiket útközben ér a fagyott égi áldás, ők ilyenkor a pláza mélygarázsába gyűlnek, ahogy az történt most szombaton is. Egy tűt sem lehetett leejteni, a parkoló sorok között is egymás mögött álltak a kocsik. Egyik olvasónk épp filmre igyekezett, de pórul járt, mert nem fért be és lekéste a vetítést.

És te mit teszel ilyenkor?
 

közösség

további frisss

lap tetejére