Női egyesület alakul Szombathelyen: Soroptimist International Club Szombathely - Colonia Savaria

frisss.hu • 2014. szeptember 22., hétfő •
A Soroptimist International Club Szombathely Colonia Savaria szeretettel meghívja Önt egy római hangulatú időutazásra a 2000 éves Szombathelyre, az ókori Savariába! A klub alapító ünnepségét szeptember 27 – én szombaton, 16 órai kezdettel a római korból fennmaradt, Európában egyedülálló Iseum Savariense-ben tartja.
Női egyesület alakul Szombathelyen: Soroptimist International Club Szombathely - Colonia Savaria

Szeptember 27-én, szombaton belép a világszervezetbe a szombathelyi nők jótékony céllal működő egyesülete.  A klub ettől a naptól hivatalosan is része lesz a Soroptimist International-nak,  (www.soroptimistinternational.org) a karitatív céllal tevékenykedő nők egyik legnagyobb szervezetének.

 

A Soroptimist International politikától, vallási, világnézeti hovatartozástól független világszervezet,

amely klubhálózatban fogja össze a világ minden tájáról azokat a nőket, akik

tenni szeretnének saját, valamint tágabb környezetük javításáért,

saját kiemelkedő képességeik és szakmai tudásuk felhasználásával.

A világon több mint 3000 klub létezik kb. 100 ezer taggal, 121 országban.

A klub működése hasonló a Lions Clubéhoz, a Zonta Clubéhoz vagy a Rotary Clubhoz.

A Soroptimist International (SI) tanácskozási joggal jelen van az ENSZ világszervezet ülésein.

A klubok hat fő tevékenységi körben dolgoznak:

Oktatás, kultúra, kulturális örökség
Egészségvédelem
Környezetvédelem
Emberi jogok és ezen belül a nők és a gyerekek jogai
Nemzetközi megértés és megbékélés
Jószolgálati munka (szegények és nincstelenek támogatása).

 

Az alapító okiratot az Iseumban szervezett alapító ünnepségen Ulla Madsen, a Soroptimist International európai föderációjának elnöke adja át.

A ceremónián képviseli városunkat Dr. Takátsné dr. Tenki Mária kulturális, társadalmi és külkapcsolatokért felelős tanácsnok, Christine Peer, a Soroptimist International Europe programigazgatója. „A nők jogi és társadalmi helyzete a római társadalomban” címmel tart ünnepi beszédet Csapláros Andrea múzeumigazgató.

A jeles eseményen a klubelnökök képviselik a több, mint 20 éve működő három magyar Soroptimist Clubot: budapesti, szegedi és soproni klubokat.

A szombathelyi Soroptimist International Clubot a 12 éve működő Soroptimist International Club Südburgenland Stegersbach (Keresztanya klub) fogja megalapítani. Az osztrák klub lehetővé teszi fiatal lányok külföldi tanulmányait, segít nőknek, ha pénzügyi nehézségeik támadnak, és beteg gyereket nevelő családokon, akiknek drága kezelést kellene finanszírozniuk. Az osztrák klub három évvel ezelőtt vázolta fel az alapító elnöknek és az első öt alapító tagnak a Soroptimizmus céljait, amelyben a szombathelyi hölgyek lehetőséget láttak arra, hogy összefogják Szombathely még egyik női klubhoz sem tartozó aktív hölgyeit és a városukban élő nők és gyermekek életminőségének javításáért dolgozzanak. Mivel a Soroptimizmus a barátságról is szól, az alapító elnök, Pataki Brigitta célja a jótékony munkát hangulatos klubtalálkozók keretében megvalósítani.

A klubot alapító „Keresztanya” az ünnepségen bemutatja a szombathelyi alapító tagokat.

Az alapításukra szeretettel várják a hölgyek vendégeiket – a rendezvényre jegyet a klubtól tudunk rendelni – két típusból választhatunk: támogatói jeggyel a ceremóniára vagyunk hivatalosak (16:00 – 18:00), és lehetőségünk van a teljes programon való részvételre is.

Az alapítási ceremóniát a Vasi Népdalstúdió szólistái: Pothárn Ágnes és Wéber Luca Borbála előadása zárja. Felkészítő tanáruk a nemrég állami Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült híres vasi népdalénekes: Tanai Erzsébet, a Vasi Népdalstúdió művészeti vezetője. A római gálavacsora alatt az Isis Kvartett zenél, az ünnepség záró produkciója egy tűztánc a Magma Tűzszínház, pontosabban Fekete Linda előadásában.

A szombathelyi klub egyik célja az, hogy nők és gyerekek egy egészségesebb környezetben éljenek, ezért a hölgyek elsősorban az ő segítségükre szeretnének lenni. A szombathelyi Soroptimist Club projektjei:

·         „Démétér” - a gyermeküket egyedül nevelő anyákért
·         „Amoveo Solis - Segítő Napsugár” – a Napsugár Egyesület fogyatékkal élő fiatalok alakuló zenekara részére hangszerek támogatásáért
·         „Eszter” – a gencsapáti gyerekotthon kis lakóiért


A szombathelyi klub az alapítást követően nőkre, családokra szabott programokat, kulturális és zenei előadásokat szervez, szakmai segítséget és támogatást nyújt annak, akinek erre szüksége van, felhasználva a klubtagok sokszínűségét, a különböző szakmák képviseletét. A klub évente tart egy nagyobb partner- és klubtalálkozót, ennek és egyéb programjainak jótékony színezete van, hiszen a már futó projektek anyagi fedezetét teremtik elő.

A klub programjaira bármikor csatlakozhat Ön is, szeretettel várja Önt barátaival, családjával a Soroptimist International Club Szombathely Colonia Savaria!

közösség

további frisss

lap tetejére