Női dolgok? – Srácok és a házimunka

Tóth Eszter • 2017. március 28., kedd •
Párkapcsolatban élő szombathelyi srácokat kérdeztünk meg a munkamegosztásról.
Női dolgok? – Srácok és a házimunka

Ha megkérdezel egy átlagos pasit, hogy élvezi-e a takarítást, a főzést vagy a mosást, valószínűleg „nem”-mel fog felelni, azonban nagy tévedés azt hinni, hogy a nők majd kiugranak a bőrükből, amikor meglátnak egy porszívót. Azonban ezeket a nem túl kellemes munkákat valakinek meg kell csinálnia, hacsak nem szeretnénk méteres mocsokban és tiszta ruha nélkül élni a mindennapjainkat. A társadalom sokáig azt sulykolta, hogy mindezek a nők feladatkörébe tartoznak, így a férfinek elég, ha hazamegy, felteszi a lábát, bont egy sört és várja a meleg vacsorát. A mai világban azonban a kétkeresős család-modell dominál, így a nő is ugyanúgy ledolgozza a maga nyolc óráját, ezen felül kellene tisztára nyalnia a lakást. Tényleg nagy kérés, hogy néha a pasik is beálljanak mosogatni vagy port törölni? Kevésbé érzik ettől férfinak magukat? Megkérdeztük!

Nem ciki a takarítás

A srácok nagy része úgy érzi, egyáltalán nem gáz a munkamegosztás, a háztartás vezetéséhez kapcsolódó feladatokat nem lehet besorolni egyik vagy másik nemhez. „Utálok mosogatni. Mióta együtt élünk, mégis én tartom rendben a lakást” – mondja Norbi. „Szerintem közös feladat, mindenki csináljon mindent vagy legyen elosztva ki mit csinál. Nyilván vannak olyan feladatok, amit csak egy nő tud megcsinálni (pl.: szülés, szoptatás), de ezen kívül azért elég sok teendőt meg lehet osztani” – állítja Áron. „Ha egy párról van szó, akkor simán meg kell tudni beszélniük, hogy kinek, mire, mennyi ideje van. Melyik nap ki ér rá a főzésre, stb... Én például utálok mosogatni, de attól még nem mondom, hogy női munka. A főzést viszont még szívesen is csinálom” – véleményez Péter.

És nem leszel tőle kevésbé férfi

A megkérdezettek szerint inkább az a gáz, ha valaki nem képes egyedül ellátni az alapvető otthoni feladatokat. „Mindenki alakítsa ki úgy az életterét, hogy egyedül is boldoguljon. Mivel erre az élet bizonyos időszakaiban szükségünk is van. Amikor valaki nem képes boldogulni valamelyik házimunkával, az nálam azt jelenti, hogy ez az időszak vagy kimaradt neki és ezért nem tanulta meg, vagy pedig életképtelen” – fogalmazta meg a véleményét Ádám. Gábor még büszke is magára. „Hiszek az egyenlőségben, de büszke vagyok rá, hogy ha úgy adódik, nem szorulok nő segítségére, minden otthoni feladatot el tudok látni.” Ervin szerint nincsenek éles határok. „Például én főzök, a barátnőm mosogat, de ha nekem kell mosogatni sem érzem magam kevésbé férfiasnak. Szeretem a női piákat és a kicsi autók közt is van olyan, ami tetszik. Ha ezektől nem lettem férfiatlanabb, akkor a mosogatástól sem leszek.”

Ne használjuk ki a másikat!

Miki szerint a lustaság kódolva van a férfiakban, és természetükből adódóan hajlamosak kivárni, amíg a nő elvégzi a feladatot. „Szerintem a házimunka mindenki dolga, viszont a visszaéléseket és az elkényelmesedést elkerülendő, a feleknek érdeke lehet egyfajta kényszerítő rendszer kidolgozása. El kell kerülni, hogy a kevésbé pedáns fél kihasználja a pedánsabb másikat. Ne éljen vissza azzal, hogy egyikőjük, ha rendetlenséget lát, így is, úgy is takarít, mert nem bírja a kupit. Erre én vagyok a legjobb példa. Eltespedtem, mert a párom szereti a rendet, én pedig miért törjem magam, ha ő úgy is megcsinálja. Szégyen, és a hozzáállásom engem is zavar, mert tudom, hogy az én dolgom is, de hát.... Halandó lelkem esendő, de inkább lusta.”

A konyhában a nőnek van helye

Persze vannak, akik a klasszikus felállás hívei. „Házi munka alatt favágást értesz? Mert azt megcsinálom szívesen, de a takarítás a nő dolga” – fejtette ki a véleményét Gyuri. „Nem normális dolog a pasi a tollseprűvel. A nő csinálja a házimunkát, mi meg majd a többit. Ugyanúgy, ahogy nem állítjuk be a csajt füvet nyírni, nem állunk be a konyhába főzni. Mindennek megvan a maga rendje ” - zárta le a dolgot Árpád.

Ti mit gondoltok? Besegítetek otthon vagy a nőre hagyjátok a házimunkát?

közösség

további frisss

lap tetejére