Népszerű az agility Szombathelyen is

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. március 31., csütörtök •
Molnárné Szuhai Zita trénerrel készült interjú a Frisss FM-en, Farkas Beni kollégánk beszélgetett vele.
Népszerű az agility Szombathelyen is

Mit jelent az agility?

Az agility egy ügyességi kutyás sport, leginkább a lovas sportokból ismert díjugratáshoz hasonlít. Egy 30x40 méteres küzdőtéren akadályok vannak felállítva, a kutyának és a gazdának egy csapatot alkotva kell megfelelő sorrendben és szintidőn belül teljesíteni a megpróbáltatásokat.

Hogy lehet a bizalmi viszonyt elérni a kutyával, hogy egy csapatot alkossunk vele?

A bizalmi viszony fontos, mert egy verseny sikeressége ugyanúgy múlik a kutyán, mint a gazdán. Nagyon bíznunk kell a kutyánkban, ismernünk kell minden mozdulatát, rezdülését, valamint neki ugyanígy olvasni kell a testi jeleinkből, és a vezényszavainkat is tudnia kell. Ezt a viszonyt elsősorban tudatossággal, következetességgel és szeretettel lehet elérni. Fontos, hogy ne csak elvárásaink legyenek a kutya felé, nekünk is ki kell szolgálnunk az állat igényeit a mindennapi életben.

Milyen fajta kutyákkal érdemes elkezdeni ezt a képzést?

Gyakorlatilag a sport minden kutyafajta számára nyitott, viszont kell hozzá egy megfelelő testi adottság (egy bernáthegyi nem a legideálisabb), tehát az atlétikus testfelépítésű kutyák vannak előnyben. Attól függ, hogy hobbiszinten vagy versenyszinten űzzük ezt a sportot. Vannak olyan fajták, akik alkalmasabbak versenycélra: például a pásztorkutyák közül a border collie-k, kisebb méretűek közül a sheltie-k, a terrierek, a Parson Russel, a magyar fajták közül a vizsla, illetve keverékek között is vannak sikeres kutyák ebben a sportban.

Mik a verseny nevezési feltételei?

A verseny gyakorlatilag bárki számára nyitott, a gazdák részéről semmilyen megkötés nincsen. A juniortól kezdve az idős korosztályig bárki nevezhet, aki tudja teljesíteni ezt a pályát. Kutyák tekintetében is nyitott, bármelyikkel űzhetjük ezt a sportot. Bizonyos versenyeken szabályzatok érvényesek, egyedül a világbajnokság van törzskönyvhöz kötve.

Egy agilityre való felkészülés miben különbözik egy kutyaiskolai kiképzéstől?

Sok hasonlóság van, az agilityhez is elengedhetetlen az alap engedelmesség-képzés. Ezen túl az agilityre való felkészülés során nagyon sok olyan készséget tanulnak a kutyák, amit később az akadályok teljesítésénél tudnak hasznosítani. Óriási hangsúlyt kell fektetni a mentális és fizikális felkészítésre.

A gazdának milyen képzésen kell résztvenni?

A gazdának is toppon kell lennie mentálisan és fizikálisan is: jó kondiban kell lennie, és folyamatosan figyelni, hiszen 30 másodperc alatt számos információt kell adni a kutyának a sikeres közös munka érdekében.

Mennyi idős korban lehet elkezdeni ezt a sportot? Van-e valamilyen előfeltétele?

Ha tudatosan a sportra választunk kutyát, akkor már kölyökkorban érdemes elkezdeni, hiszen az alap dolgok és a kapcsolatépítés már nagyon korán elkezdődik.

Érdemes akkor is belekezdeni, ha már nem kölyök a kutya?

Sosem késő elkezdeni, ezt a sportot hobbi szinten is lehet űzni. Fontos, hogy a kutyával találjunk egy olyan tevékenységet, amely segít neki beilleszkedni a társadalomba, és levezeti az ösztöneit. Ez a sport kiválóan alkalmas ezekre, és a kapcsolatépítést is szolgálja. Fontos, hogy mindenképpen egy kézben tartható, motiválható kutyára van szükség, hiszen itt csak pozitív megerősítést kapnak. Szociálisan is alkalmasnak kell lennie, ugyanis póráz nélkül sokszor több száz kutya között kell dolgoznia akár egész nap.

Mikor kerülhet olyan állapotba a kutya, amikor már akár több száz másik kutyával képes dolgozni?

Hivatalosan a kutya másfél éves korától versenyezhet. Ha már kölyökkortól elkezdünk egy kutyával dolgozni és alapozni, akkor körülbelül ez az idő elegendő arra, hogy mind az akadályok, mind pedig a viselkedés tekintetében érett legyen arra, hogy egy versenyen szerepelhessen.

Szükséges valamilyen eszközre/játékra, amivel a kutyát lehet ösztönözni?

Attól függ, hogy a kutya mire motivált. Motiválhatjuk játékkal, jutalomfalattal.

Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sporttal?

Nálam 10 éve kezdődött az érdeklődés, amikor a férjemmel az első közös kutyánk, egy magyar vizsla hozzánk került. A Homok úti kutyatanodába mentem vele alap engedelmes-képzésre. Tudtam, hogy neki többre lesz szüksége, ahhoz hogy az energiáit levezesse, hiszen lakásban laktunk. Interneten keresztül láttam először versenyfelvételeket agilityről, majd elmentem élőben is megnézni. Annyira megtetszett, hogy kedvet kaptam hozzá. Először autodidakta módon indult nálam ez a dolog, majd ahogy egyre inkább érdekelni kezdett engem és a kutyámat is, jobban elmélyedtünk benne. Elkezdtünk külföldi és hazai trénerek edzéseire járni, fejlesztettük magunkat. Elvégeztem egy sportedzői szakot is kutyasport szakágban. Európa- és világbajnokságon is szerepeltünk már a kutyámmal.

Milyen típusú futamok léteznek egy versenyben?

Alapvetően kétféle futam van. Az egyik az agility futam, a másik pedig a jumping. Az agility futamon zónás akadályok vannak a pályában (hinta, palánk, palló). A jumpingban csak az ugró akadályok, szlalom kúszók szerepelnek. Vannak itthon rendezett és külföldi versenyek, téli kupasorozatok, valamint Európa- és világbajnokság is létezik. Ezekre a versenyekre válogatók is vannak, sokféle és színes a versenyek palettája. Nagyon fontos, hogy létezik a sportban junior kategória is. A junioroknak külön van Európa-bajnokság, itthon is a junior versenyzők felkarolása a cél. Már sokan vannak ebben a kategóriában, akik világszinten is szépen szerepelnek.

Szombathelyen van lehetőség kipróbálni ezt a sportot?

Szombathelyen a Homok úti kutyatanodában van lehetőség erre a sportra, foglalkozás közben meg lehet nézni az edzéseket. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére