Németh Zsolt: gyermekkorom meghatározó élményei fűződnek Tóth Gézához

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke, frisss.hu és derko.hu • 2016. november 17., csütörtök •
A Szent Márton napi díjátadó gálán a Dobó SE 45 esztendős mesteredzője vehette át a Tóth Géza-díjat.
Németh Zsolt: gyermekkorom meghatározó élményei fűződnek Tóth Gézához

A versenysport, az élsport területén több éven át tartó kiemelkedő tevékenységet végzők munkáját idén első alkalommal ismerték el „Tóth Géza-díj”-jal. 

Egy díjat elsőként megkapni mindig fantasztikus dolog…
Én is így gondolom és óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy a Tóth Gézáról elnevezett díjat első alkalommal én vehetem át, ugyanakkor nagyon bízom benne, hogy ezzel messze nincs vége  és ezután is sikeresen tudom folytatni az edzői-sportvezetői munkámat és még rengeteg eredményt hozunk a városnak és az országnak. 

A díj névadója, Tóth Géza igazi ikonja volt a szombathelyi sportéletnek…
Olyan élmények fűződnek Géza bácsihoz még gyermekkoromból, amelyek meghatározó részei az életemnek ma is. Gyermekkoromban, amikor édesapámmal, Németh Pállal lementünk az edzőterembe, akkor még csak figyeltem, hogyan zajlik a munka, de, aki azt a szakmai stílust elsajátította, az biztosan megállja a helyét még ezekben a napokban is. 

Egy edző sikereit mindig a versenyzői eredményei határozzák meg. Ez alapján mit tart az idei esztendő legnagyobb sikerének? 
A legfényesebb érmet Halász Bence szállította a junior világbajnoki címével, de úgy gondolom, hogy az is nagyon örömteli, hogy az olimpiai bajnok Pars Krisztián is annyira összeszedte magát a riói ötkarikás játékokra, hogy döntőbe jutott. Viccelődtünk is, hogy, amennyiben egy-két héttel később rendezték volna a kalapácsvető számot, akkor még érmes reményei is lehettek volna. Ám a sportban nincs ha, egyelőre meg kell elégednünk ezzel. 

Életút    
Az 1971-ben született Németh Zsolt első országos bajnoki érmét, egy ezüstöt, 1984-ben kalapácsvetésben szerezte, míg első bajnoki címét 1987-ben. Aztán 1988-tól kezdve tagja lett a korosztályos válogatottaknak. Kalapácsvetés mellett súlylökésben, diszkoszvetésben és gerelyhajításban is több alkalommal végzett döntős vagy dobogós helyen, legjobb eredményeit azonban kalapácsvetésben érte el. Kétszer kvalifikálta magát a magyar világbajnoki-, illetve olimpiai csapatba. 1999-ben a világranglistán a negyedik helyen végzett, a kétszeres olimpikon 1999-ben „Az év atlétája” címet is elnyerte. 


Versenyzői pályafutása után a Szombathelyi Sportszolgáltató Nonproftit Kft. ügyvezetője lett. Azóta edzőként is számos sikert könyvelhet el. Kezei alatt 2012-ben Pars Krisztián olimpiai bajnoki címet nyert Londonban, de világbajnokságokról is ezüst- és bronzérmeket hozott, valamint kétszer nyert Európa-bajnokságot.

Németh Zsolt és bátyja Németh László tanítványai korosztályos világversenyek is sikert-sikerre halmoztak. A Dobó Sportegyesületben immár méltó körülmények között, rendkívül magas szakmai színvonalon mintegy hetven fiatal sportol. Németh Zsolt 2014 óta atléta mesteredző.

 

közösség

további frisss

lap tetejére