Nem találná ki, milyen a legpraktikusabb térkép!

frisss.hu, designboom.com • 2015. szeptember 03., csütörtök •
Tojás alakú és még zoomolni is lehet vele!
Nem találná ki, milyen a legpraktikusabb térkép!

Egy fiatal, magyar dizájner, Sátor Dénes úgy tűnik, megtalálta a tökéletes megoldást a térkép kérdésre. Ugye, ismerjük a problémát, amikor a papír alapú térképpel fél órát kell szöszölni, mire a megfelelő pozícióba hajtogatjuk őket? És az is megvan, amikor a szuper okos telefonunk vagy pont lemerül, vagy térerő hiányban szenved pont akkor, amikor a leginkább segítségre szorulunk a tájékozódást illetően?

 

Sátor György találmányának lényege, hogy a térképet egy tojás alakú, teljesen elasztikus anyagból készült lufira kell rányomtatni, és egy csapásra minden problémánk megoldódik. Ugyanis először is nem kell sem lapozni, sem hajtogatni, sem betölteni semmit, hanem egyszerűen csak a megfelelő irányba forgatjuk a tojást, és már indulhatunk is. A térkép-tojás prototípusára Budapest utcahálózatát nyomtatták rá. A legzseniálisabb az egészben, hogy még zoomolásra is képes a találmány, ugyanis ha  a markunkkal egyszerűen megszorítjuk egy kicsit, az ellenkező oldalon felfújódik, kitágul és máris, mint egy nagyító alatt, láthatóvá válnak rajta az utcanevek és egyéb fontos, de eredeti állapotában nem látható információk.

Így néz ki a kinagyatott térkép

 

Például a saját ikonokkal ellátott közlekedési eszközök, a más-más színnel jelölt kerületek, vagy épp a látványosságok. További előnyt jelent a hagyományos tájékozódást segítő eszközökhöz képest, hogy a felfújható tojás-térképet nyugodtan leejthetjük, semmi baja nem lesz, vagy akár vízbe is ejthetjük, a vízálló anyagú eszköz tökéletesen működni fog utána is. A végső érv: ha épp nincs szükségünk térképre, stresszlabdaként is kiválóan használható. A magyar találmány a Designboom nevű, rangos online szaklap elismerését is kivívta. 

közösség

további frisss

lap tetejére