Nem került gyűrű az ujjunkra, de élveztük az esküvőkiállítást

KG Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 09., szombat •
Csipke, rózsa, pasztell színek és csokitorta - ezek az idei év slágerei a szerelmeseknél.
Nem került gyűrű az ujjunkra, de élveztük az esküvőkiállítást

Megnéztük az esküvőkiállítást ma délután a Szombathelyi Képtárban. Mindenhol szebbnél szebb dekorációk, virágok, menyasszonyi ruhák, torták, gyűrűk és számos érdeklődő. Hiszen mindenki szeretne egyszer feleség vagy férj lenni. A pároknak valóban segítséget jelent a program, itt teljes képet kaphatnak az esküvői trendekről. Mi is megkérdeztük, hogy 2016-ban milyen lehetőségeink vannak, bár nem készülünk igent mondani.

Először a tortákat, süteményeket vettük szemügyre. Nem szabadott volna korgó pocakkal érkezni, mert a nyalánkságok bizony kívánatosnak bizonyultak. Már ezért megéri házasodni! Megtudtuk, hogy a legtöbben olyan marcipánnal bevont tortákat rendelnek, amiken csipkés díszítések, élő virágok, cukorvirágok vagy friss gyümölcsök vannak. Ízben továbbra is a csokoládés, a túrós és a puncsos a közkedvelt. A cukrászdákban is ezeket javasolják.

Arra a kérdésre, hogy melyik virágot keresik a leginkább, mindenhol a rózsa volt a válasz, és a letisztultabb, világosabb színek. A rózsán kívül a kálát, a tulipánt és a krizantémot viszik a párok. 

A La Perla esküvői dekorációs standnál elárulták, hogy a pasztell színek (főleg a zöld, a rózsaszín, a barack, a fehér, az ekü, a bézs és a Tiffany kék) a legkedveltebbek a díszítésnél. A virágokat az esküvői stílushoz és a dekorációhoz igazítják. A francia, csipkés stílushoz színes virágokat szoktak kérni. Az elegánsabbhoz rózsát, liliomot és orchideát. A virágok lehetnek egyszálasak, tűzöttek, tehetik alacsony vagy magas vázába is. Tavaly a borvörös szín volt a trend, idén a "fagyiszínek" lesznek. A fénydekoráció is fontos: a plafont és a falakat fénnyel egészítik ki, ettől a hangulat igazán romantikussá válik. Az is kérés, hogy legyen minél több gyertya mécsesekben, tartókban elhelyezve. 

A menyasszonyi ruhákat nézegetve megállapítottuk, hogy hódít a csipke. Törtfehér, hófehér, tüllös aljú ruhák - ezek a népszerűek. A fátyol még mindig trendi, "anélkül nem menyasszony a menyasszony" - tudtuk meg az egyik standnál. A ruhákhoz egyszerűbb ékszereket választanak az arák, van, hogy egy csipkés darabhoz mindössze egy pár fülbevaló társul. 

Gyűrű: a fehérarany a menő valamilyen színnel ötvözve, most a vörös a leggyakoribb, kövekkel díszítve. Meghívó: masnit és csipkét kérnek rá.

A férfiak öltözködésénél kiemelhetjük, hogy továbbra is a sötét színeket (fekete, szürke, kék, barna) keresik a vőlegények. Az öltönyök és a nadrágok karcsúsítottak, előbbi kétgombos. Nyakkendő, mellény esetében trendi a selyem is.

Tóth Gergő

Mi a kérés a videóknál, fényképeknél? Tóth Gergőtől kaptunk választ, ő videózással foglalkozik: a párok az összevágott kisfilmeket kedvelik. A mozivásznon megszokott kamaremozgások, szétnyitott, nagy terek jellemzik a kisfilmeket, amik 5-10 perc közöttiek. Fotózás szempontjából lényeges a szép környezet is. Nemcsak a pár a fontos, hanem például egy park, egy tó vagy éppen egy kastély. 

A hangulatfelelős szerepét sem felejtettük el. Telefonon megkerestük Bartók Zoltán ceremóniamestert. Megtudtuk, hogy a vőfély és a ceremóniamester nem teljesen ugyanaz, pedig sokan ezt gondolják. Előbbi általában csizmában, nemzeti viseletben feszít a lakodalomban, és a hagyományokra jobban adn. Utóbbi ugyanúgy figyel a szokásokra (lánykikérés), de lazábban teszi azt. Zoli szerint a lakodalom legfontosabb része a vacsora utántól 11 óráig tart. A ceremóniamester dolga, hogy ilyenkor jó legyen a hangulat, bulizzon, engedje el magát a násznép. 

Irány házasodni!

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére