Nem kamu, holnap szinte biztosan esni fog a hó!

frisss.hu • 2016. március 14., hétfő •
Aki március 15-ét a szabadban ünnepli, az öltözzön fel, ne kicsit!
Nem kamu, holnap szinte biztosan esni fog a hó!

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelője a frisss.hu-nak adott tájékoztatásában elmondta, hogy egy ritka időjárási jelenségnek lehetünk tanui holnap, március 15-én. A Közép-Európa felett elhelyezkedő anticiklon peremén, egy, a sarkvidékről leszakadt, úgynevezett magassági légörvény éri el hazánkat. A tegnap még Finnország fölött lévő hideg levegő egyenesen felénk tart, ezért mostanra nagy bizonyossággal megállapítható, hogy holnap különböző formájú, téli csapadékra számíthatunk.

A csapadékzóna elején jégdara és hó várható, bár nem nagy mennyiségben. Ettől függetlenül még az egy centis hóvastagság is képezhet fehér lepelt a szabadban, azaz inkább tűnik majd télinek, mind tavaszinak időjárásunk. Nap közben a levegő hőmérséklete a plusz tartományban várható, tehát a hó el fog olvadni, de a szél miatt a hőérzetünk meglehetősen alacsony lesz.

A szél szerdán csillapodik majd, ugyanakkor a leghidegebb éjszakát csütörtökre virradóra várhatjuk. Akár mínusz 4, 5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A nappali csúcsértékek 5-10 fok közé várhatók. Szombaton aztán majd ismét visszatér a szél, azaz az igazi tavasz megérkezése még várat magára.

Ahogy korábban írtuk, a márciusi időjárásunk szinte semmiben nem különbözik a februáritól, sőt, február elején magasabb középhőmérsékleti értékeket mérhettünk, mint a naptári tavasz első hónapjában. A változékony, hideg időjárás a jelenlegi prognózisok szerint Húsvétig biztosan kitart majd. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére