Nem a photoshop műve a kék láva a vulkánban, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 4. rész

NagyRobert - Fotó: The Chive • 2016. szeptember 27., kedd •
Citromsárga kövek, gázok és türkizkék hullámok.
Nem a photoshop műve a kék láva a vulkánban, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 4. rész

A természet néha furcsa dolgokat produkál, mi pedig 7 részes cikksorozatunkban bemutatjuk a legbizarrabbakat ezek közül:

 

Jáva szigetén közkedvelt turista látványosság a Kawah Ijen vulkán, illetve a kalderában található, türkiz színű, nagyjából 1 kilométer széles tó. A már így is elképesztő látványt tovább fokozzák a citromsárga kövek és a tóparti repedésekből előtörő fehér gázok.

 

Fotó: Luckyra

Az egész jelenségért többek közt a kén a felelős, mert a vulkán alatti magma kamrából kénes gázok szivárognak a tóba, amik a vízben oldott fémekkel reakcióba lépve ragyogó kékre festik a tavat. Az Ijen krátertó a világ egyik legsavasabb állóvize, a pH-ja 0,5.

A már említett kénes gázok a felszínen lecsapódva citromsárgára festik a tó körüli sziklákat, köveket és ezt látjuk fehér füstként felszállni a kráterből.

Fotó: Miss Vacances

A víz savasságának a másik oka hidrogén-klorid, ami szintén a vulkán belsejéből tör elő és ugyanúgy keveredik a tó vízével, mint a kén. És ha még nem lenne elég, az Ijen tó éjszaka kék fényárban úszik, mivel a kénes gázok a levegővel érintkezve kékes lánggal elégnek, így marad ez a hely a koromsötét éjszakában is mesebeli.

közösség

további frisss

lap tetejére