Néhány kulisszatitok II. Erzsébet karácsonyáról

frisss.hu Forrás: NLC • 2015. december 25., péntek •
Ünnepi titkok a Windsor-házból, ki gondolná, hogy így megy?
Néhány kulisszatitok II. Erzsébet karácsonyáról

A brit királyi család évek óta meghitten és olcsó ajándékokat vásárolva karácsonyozik. De azt biztosan nem tudta, hogy a királynő ilyenkor lufival vagy naranccsal a térde között rohangál a palotában az unokái kedvéért! II. Erzsébet királynő egész családját, gyerekeit, unokáit, unokatestvéreit és azok családjait is évtizedek óta meghívja karácsonyozni a Buckingham-palotába, hetvennél is többen találkoznak. Szintén ősi hagyomány, hogy a Windsor-kastélyban, illetve a hozzá tartozó uradalomban élő és dolgozó mintegy ezer ember a királynő ajtaja elé vonul, hogy karácsonyi dalokat énekeljenek, majd koccintsanak az újévre - erről az NLC számolt be.

II. Erzsébet négy gyermeke a családdal a norfolki Sandringham kastélyban ünnepel. A királynő és a férje vonattal szokták megtenni az utat az Anglia keleti részén álló kastélyhoz. Tucatnyi fenyőfát vágnak ki a birtokhoz tartozó erdőségekben, majd felállítják őket a kastély számos szalonjában. A család tagjai december 23-án érkeznek meg. Aznap közös vacsorán vesznek részt, később pedig filmet néznek és társasoznak. 

Másnap délelőtt a királynő közvetlen alkalmazottjait ajándékozza meg, a testőrség tagjait, a személyzetet, a lovászt. Késő délután a királyi fenségek besereglenek a Vörös szalonba, ahova korábban már a feldíszített fa alá tették a csomagokat. Általában vicces ajándékokkal lepik meg egymást. II. Erzsébet biztonsági okok miatt nem megy ajándékot vásárolni, vagy: jóval zárás után érkezik meg egy üres boltba, vagy a kereskedők viszik el a Buckingham palotába az árukat, és a királynő otthon választ közülük. Előfordult már, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve mindenki zoknit kapott tőle!

Másnap, december 25-én az egész család istentiszteleten vesz részt. Egy óra után következik az ünnepi ebéd, nézzük, mi az: pulyka, virsli- és kolbászfélék kelbimbó- és burgonyakörettel. Fehér- és vörösbor társul az ételekhez. Három órakor mindannyian megnézik a királynő hagyományos karácsonyi beszédét a televízióban. Délután és este pedig különböző produkciókkal szórakoztatják egymást. Másnap a család tagjai elutaznak, ám a királynő és férje, Fülöp herceg február közepéig Sandringhamben marad.

közösség

további frisss

lap tetejére