Néhány jel, amelyből kiderül, hogy okosabb az átlagnál

Frisss/eletmod - fotó: pixabay • 2017. augusztus 13., vasárnap •
Nem kell feltétlen IQ-tesztet írni, hogy következtetni tudjon arra, intelligensebb az átlagnál.

Megannyi online portál mellett a Mensa által elfogadott tesztekből kideríthető az intelligencia hányadosunk. Egy pszichológiai szakblog összeszedte néhány pontba a döntő tényezőket. Fontos kiemelni, hogy az átlagnál nagyobb intelligencia nem csak előnyökkel jár. Nézzük tehát, mi jellemző a többség által zseninek bélyegzett emberekre.

Egy 2015-ben publikált kutatás szerint a magasabb gyerekkori intelligencia összefügg a felnőttkori bipoláris zavarokkal. A felmérésben 1881 személyt figyeltek meg a gyerekkortól a fiatal felnőttkorig. Tehát az egyik biztos jel, hogy mentális zavarral küszködsz.

Öt évvel ezelőtt kiderült az is, hogy a magas IQ-val rendelkező emberek hajlamosabbak a szorongásra is. Szinte hihetetlen, de a kutatás rámutatott arra, hogy az intelligencia és a szorongás együtt fejlődött ki, ez növelhette az ősember túlélési esélyeit. Nem véletlen, hogy a zsenik körében a szorongási zavarok is magasabbak.

Az okos emberek gyakran rukkolnak ki forradalmian új ötletekkel. Ezzel a megállapítással aligha lehetne vitába szállni. Érdekesség továbbá, hogy ezek az emberek elutasítják a babonákat és hajlamosak új módszereket is találni a társadalom megszervezésére. Egyébként a tanulmány azt állítja, hogy az önmagukat liberálisnak tartó személyek IQ-ja magasabb volt a konzervatívnak valló társaiknál.

Egy friss kutatás szerint az intelligens emberek kevésbé elégedettek, ha sok időt töltenek barátaik körében. Ennek okaként a hosszú távú célok megvalósítását jelölték meg a szakemberek, hiszen a gyakori társadalmi érintkezések hátráltatják a tervek kivitelezési fázisát. Ez egyébként cáfolja azt a nézetet is, hogy a társaság és a szociális élet boldogabbá tesz. Úgy fest, ez nem teljesen igaz, ha a zseniket vesszük alapul.

Ezt a pontot biztos mindenki magáénak fogja érezni. Egy 2009-es kutatásból kiderült, hogy az okosabb emberek inkább későn bújnak ágyba, és későn szeretnek kelni. A közel 21000 amerikai serdülő alvási szokásainak elemzéséből kiderül, hogy a kevésbé intelligens fiatalok 23:41 - 7:20 között alszanak, míg az okosabbak 00:29 - 7:52 között. Hétvégenként ezek a különbségek még nagyobbak lehetnek.

Ha az előző állítást igaznak érezted magadra nézve, akkor ezt is szeretni fogod. Kiderült, hogy a lusta emberek jobban elszórakoztatják magukat gondolataikkal. Azonban az alacsonyabb IQ-szintű emberek hamar megunják a gondolkozást, ezért nekik több aktivitásra van szükségük. A kutatásban 60 embert figyeltek meg és követték nyomon napi aktivitásukat, egy csuklóra rögzített eszközzel.

Talán az első olyan jel, amelyet nem értelmi, hanem érzelmi oldalról közelíthetünk meg. Egy amerikai közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az okosabb emberek hajlamosabbak másokban megbízni, mint társaik. Ennek magyarázata az lehet, hogy a magasabb IQ-szintű emberek jobb emberismerettel vannak megáldva. Kiderült a kutatásból az is, hogy boldogabb életet élnek és az egészségi állapotuk is kielégítőbb.

via

közösség

további frisss

lap tetejére