Nagy Mariann a híres szombathelyi nők sorában

JZS • 2014. február 26., szerda •
A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent a Híres szombathelyi nők sorozat 9. kötete, melynek megírására Keppel Csilla történészt és muzeológust kérte fel Dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely kulturális tanácsnoka.
Nagy Mariann a híres szombathelyi nők sorában

Az apropót egyrészt a Téli Olimpia, másrészt Nagy Mariann 2011-es halála adta. De akkor kezdjük az elején. Keppel Csilla 1994-től volt Nagy Mariann műkorcsolya-tanítványa, aki sportpedagógusi tevékenységével 1976-tól a vidék műkorcsolya sportjának felemelésén munkálkodott. Előbb Jászberényben, majd Szegeden és a Smidt-Keppel család meghívására Szombathelyen is.

A sport szeretetéből fakadóan jó baráti viszony alakult ki dr. Smidt Erzsébet, a szerző édesanyja és Nagy Mariann közt, aminek köszönhetően számos sporttörténetileg érdekes adalék került még Mariann életében lejegyzésre. A Nagy–testvérpár férfi tagjának dr. Nagy Lászlónak családja is gazdagította érdekes momentumokkal a sikeres életpálya egy-egy kevésbé ismert szakaszát. A könyv azonban nem csupán ezeken a személyesen elmondott sztorikon alapul, hanem komoly történészi munka, a fellelhető versenyprotokollokra, hazai és külföldi napi sajtóra, bécsi tudósításokra épülő kutatás révén mutatja be az 1940-es, 50-es évek élsportolóinak világát.

2013. december végén Nagy Mariann hagyatékát kezelő ápolónő Dr. Szabó Béláné megküldte a Smidt Múzeumnak azokat a sporttörténeti vonatkozású személyes dokumentumokat, tárgyakat, amelyeket Nagy Mariann még életében Szombathelyre szánt, pontosabban barátnőjének Smidt Erzsébetnek. Ebből nyílt kiállítás 2014. január 19-én, a Nagy-testvérpár tiszteletére rendezett emléknapon. A kiállítás a könyv illusztratív összefoglalásaként is felfogható. Láthatók az érmek, különdíjak, elismerések, eredeti fényképek és a nemzetközi eredményekben bővölködő Nagy-testvérpár sportviseletének számos kelléke, emléke és a testvérpár életének rekonstruált fotóalbuma.

Minden idők legsikeresebb korcsolyázóinak története úgy indult, hogy orvosi javallatra több időt kellett tölteniük a friss levegőn, hogy erősek, és szívósak legyenek... Nem csak érdekes, de sokszor vicces történetekben is bővelkedő könyvvel lett gazdagabb a Híres szombathelyi nők sorozat.

közösség

további frisss

lap tetejére