Múzeumok éjszakája a Skanzenben

T.A. Fotó: Tóth Arnold • 2016. június 26., vasárnap •
„Tüzet viszek, vizet hozok” mottóval indult a múzeumok éjszakáján a vasi skanzen Szombathelyen. A szép számú érdeklődő, hajót építhetett, kovácsolhatott, forrásvizet kóstolhatott, vagy egyszerűen csak jól érezhette magát.
Múzeumok éjszakája a Skanzenben

A tűz év víz szerepét, hajdani felhasználási módjait mutatta be az idei múzeumok éjszakáján a szombathelyi skanzen. A „Tüzet viszek, vizet hozok….” szlogen mentén mindjárt a kezdőprogramban különleges hajók vízre bocsájtásával kezdődött a program. Volt ott minden, Arisztotelész a vitorlán, Ghost, Kalandra fel, Kis hableány, Odin és társaik. Ezek voltak azok a hajók, melyeket kreatív építőik a skanzen mellett a csónakázó tó vizére raktak. A kis hajók aztán elindultak a szelek szabad szárnyán, tulajdonosait – például az „Anga” létrehozója, Szántó Lili Emma pedig meglátogatták a skanzen színes programkavalkádját.

A belépőt tűz, füst és zaj fogadta. Na nem kell környezet- és halláskárosodásra gondolni, „csak” a falusi kovács, Fodor Dávid ütötte a vasat, mert mint tudjuk, azt addig kell ütni, amíg meleg. nem is volt ebben hiba, főleg úgy, hogy Dávid párja, Kertész Réka két horgolás között vigyázó szemeit az üllő mesterére vetette.

Hangulatban nem volt hiány, a skanzen házainak meleg fénye mellett a Boglya zenélt, a vas megyei források vízét kóstolták a látogatók és a nyári napforduló hagyományán a türelemüvegekkel ismerkedhettek a vendégek.

Hogy is mondta Tóth Róbert muzeológus? – „Itt nyugalommal, hangulattal, hagyományokkal várjuk a látogatót”. Sem hangulatból, sem látogatóból nem volt hiány a skanzenben szombat éjjel.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére