Mutasd, hogy eszel, megmondom ki vagy!

frisss.hu, divinecaroline.com • 2015. október 03., szombat •
Avagy egy táplálkozásviselkedési szakértő kutatási eredményei.
Mutasd, hogy eszel, megmondom ki vagy!

Juliet A. Boghossian táplálkozásviselkedési szakértő húsz évig tanulmányozta az összefüggést az emberek étkezési szokásai és személyiségük között. Azt mondja, nem csak az a mondás igaz, hogy „az vagy, amit eszel”, hanem azt is lehetne mondani, hogy „olyan vagy, ahogyan eszel”. Az étkezési szokások tanulmányozása a dolog természetéből fakadóan nem jelentett gondot, ugyanis egyrészt az egyik legösztönösebb dolgunkról van szó, valamint épp emiatt felfedi igazi énünket. Tettetni sem lehet hosszú távon a szokásokat, mert az ösztön előbb-utóbb úgyis kiütközik. Boghossian kutatását követően kilenc kategóriára osztotta az embereket étkezésük alapján.

Lassú evők

Boghossian úgy véli, hogy akik lassan fogyasztják el ennivalójukat, a szokások rabjai, rendszeretők és nehezen hajlíthatók. Időt szánnak az étel ízének kiélvezésére, ami azt jelzi, hogy igyekeznek a legtöbbet kihozni minden tapasztalatból, élvezik a pillanatot. Annak is nagy a valószínűsége, hogy magukat és szükségleteiket mindenki más és másé elé helyezik. A szakértő úgy jellemezte őket, hogy ők jelentik a prioritást maguk számára az életükben”.

Gyors evők

Azok az emberek, akik alig vesznek levegőt, miközben belapátolják az ennivalót, rendszerint kiválóan teljesítenek, ha több feladatot kell egyszerre elvégezni, és a határidőket is betartják. A lassú evőkkel ellentétben a gyors evők általában a maguk dolgai elé helyeznek más tennivalókat és előnyben részesítik más emberek érdekeit a magukéival szemben. Noha adakozó természetük miatt nagyszerű partnerek, sok gyors evő nem fordít elég időt magára, illetve a saját szükségleteire, ami hosszú távon – akár egészségügyi – problémákhoz vezethet.

Rendszerezők

Ha valakinek fontos, hogy elkülönítse a különféle ennivalókat a tálon, hogy azok ne érintkezzenek egymással, akkor nála valószínűleg fontos szerepet játszik a rend a mindennapi életben is. Akik elrendezik az ennivalót, jellemzően rendszerezettek és ápoltak a hétköznapokon is. Noha kiválóan rendben tartják a házat és az íróasztalukat, gondot jelenthet számukra másokkal megosztani a kötelezettségeket, mivel egy bizonyos módon szeretik csinálni a dolgaikat. A rendszerezők kevéssé rugalmasak, és erőfeszítést kell tenniük, hogy kicsit lazítsanak, felengedjenek.

Elkülönítők

Azoknak az embereknek, akik egyszerre csak egyféle ennivalót esznek, szintén gondjaik vannak a rugalmassággal. Az elkülönítő evők többsége feladatorientált és módszeres. Bármit csinálnak nagy figyelmet szentelnek a részleteknek. Az ételt ily módon fogyasztó emberek utálják a változást és gyakran szenvedést okoz nekik, ha csak úgy sodródnak az eseményekkel.

Összekeverők

Ha valaki szeret mindenből szedni egy kicsit és összekeverni az alkotókat, mielőtt nekifogna az evéshez, az nyitott az új dolgokra, és szeret kísérletezni az életében. Az ennivalót összekeverő emberek általában extrovertáltak, társaságkedvelők és gyakran szoros kapcsolatban állnak a barátaikkal, és könnyedén felvállalják a teendőket. Azonban ilyen sok mindennel a tányérjukon gyakran túlvállalják magukat, és gondot okozhat nekik a fontossági sorrend felállítása. A keverőknek sokszor koncentrációs zavaraik is lehetnek: nehezen tudnak egy adott feladatra összpontosítani.

Hangoskodók

Azok az emberek, akik szeretik hangosan rágcsálni az ennivalót, szürcsölni a levest, vagy furcsa hangokat kiadni evés közben kétségtelenül szabad szelleműek, akik nem veszik mások véleményét, esetleges rosszallását a szívükre. Az így étkező emberek gyakran nyíltak, egyenesek, lényegre törőek a hétköznapi életben is. Mivel az ilyen hangosan evő emberek nemigen törődnek azzal, mit gondolnak róluk a körülöttük lévők, sokan modortalannak vagy gorombának tartják őket, holott nem mindig ez a helyzet.

Előkészítők

Azok, akik felvagdossák az összes ennivalót, mielőtt nekilátnának az elfogyasztásához, jó stratégiai érzékkel rendelkeznek és előrelátóak. Látszólag mindig egy lépéssel a többiek előtt járnak. Az előkészítőknek nagy álmaik vannak, és gyakran imádnak tervezgetni és előre elgondolni a jövőt. Az ily módon étkező embereknek azonban gondjaik lehetnek a jelen élvezetével. Az ilyen emberek, amikor élettársat keresnek maguknak, olyanokat igyekeznek választani, akik szintén célorientáltak.

Kalandvágyók

Azok az emberek, akik mindig újabb kiemelkedő kulináris élményt keresnek és hajlamosak kipróbálni egzotikus új ételeket, általában egyébként is kockázatvállalók. Az ilyen egyének imádják a kalandokat, és az emberek általában bátornak és társaságkedvelőknek tartják őket. A kalandos étkezők nem tucatemberek, elfogulatlanok és szinte sosem unalmasak, azonban óvatosnak kell lenniük, nehogy elbátortalanítsák a többieket, akik kevésbé kalandvágyó természetűek.

Válogatósak

A válogatós emberek általában kíváncsi személyek, akiknek nem okoz problémát a kérdések feltevése, ha segíti őket, hogy a komfortzónájukon belül maradjanak. És noha jó dolog, ha tudjuk, mit akarunk az életben, a válogatósan étkezőknek időnként meg kell próbálniuk túllépni önmagukon, és kipróbálni valami újat.

közösség

további frisss

lap tetejére