„Most úgy érzem, jó helyen vagyok” – interjú Gonda Katával

kd. fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 13., csütörtök •
A Weöres Sándor Színház új színésznőjével beszélgettünk egy jót.
„Most úgy érzem, jó helyen vagyok” – interjú Gonda Katával

Tudom, sablonos, de hogy érzed magad most itt, Szombathelyen?

Nagyon jól. A diploma után nem kaptam szerződést a Vígszínházban és volt egy átmeneti időszak, amikor még ott játszottam, közben független produkciókban is kipróbáltam magam, de nagy vágyam volt, hogy valahol állandó tag lehessek. Valahova tartozni akartam, mert közösségi személy vagyok, szerettem volna egy rendszert, a biztonságot körülöttem. Hatalmas meglepetés és öröm volt, mikor megtudtam, hogy jöhetek Szombathelyre. Itt szuper a közösségi élet.

Mit hallani Budapesten a Weöres Sándor Színházról?

A vidéki színházak közül magasan a legjobb. Ez szépen az évek alatt alakult ki gondolom, de mindenkitől azt hallottam, hogy nemcsak a társulat jó itt, hanem kiváló színészektől és rendezőktől lehet tanulni.

Jártál te korábban Szombathelyen, voltál itt színházban?

Egyszer egy nyári darabot láttam, a Félúton a Fórum felé címűt, de amikor már tudtam, hogy jövök, akkor a Ványa bát néztem meg. Most pótolom, eddig A Padlást tudtam megnézni.

Edvi Heni és Hartai Petra mellett az Ahogy tetszikben - premier pénteken!

Amikor Jordán Tamás szerződést ajánlott neked, tudtad, milyen rendezőkkel dolgozol idén?

Mohácsi János biztos volt, neki örültem, mert ismertük egymást Kaposvárról, sőt a Vígben az Istenítéletben dolgoztunk együtt. Aztán kiderült, hogy benne leszek a Horgas Ádám rendezte Ahogy tetszikben, ami nagy feladat. Később kiderült, hogy ezeken kívül még karneválszínházi produkcióba is becsatlakozhatok.

Hogy sodródtál te Szombathelyre?

A volt osztályfőnököm, Réthly Attila ajánlott be, bár a társulat egy részét ismertem. Sodró Elizának voltam az osztálytársa a kaposvári egyetemen, de az alattam lévő évfolyamba járt Jámbor Nándi, Hartai Petra, Matusek Attila, Edvi Heni, Kenderes Csaba is.

Kaposvár és Budapest után milyen a vidéki színház, vagyis egyáltalán vidéki színháznak nevezhető-e ami Szombathelyen folyik?

Más vidéki színházaknál nem ez a fajta lelkesedés jellemző. Itt nagyon arányosan van elosztva, kinek mi a feladata. Nincs arról szó, hogy egy valaki nagyon sztárolva van, hanem ügyelnek arra, hogy mindenkinek jusson elég reflektorfény. Úgy látom, Szombathelyen mindenki érzi, hogy fontos része a társulatnak.

Jordán Tamással dolgoztál korábban?

Nem, de nagy lehetőség, hogy az ő színházában dolgozhatok. Izgatott voltam a szerződtetés közben, de Tamás abszolút partnerként kezelt, és ez nagyon jól esett. Úgy érzem, itt olyan feladatok találnak majd meg amivel tudok fejlődni, tanulni. Nekem nagyon fontos, hogy mindig tudjak előre menni. Most érzem, jó helyen vagyok.

Budapesten nem voltál kicsit beskatulyázva a Barátok köztös időszakod miatt?

Szerencsére nem, bár féltem ettől. Azt hittem, hogy ebben a celebségben majd lubickolhatok, de rájöttem, hogy ez nem az én világom. Akkor azon gondolkodtam, hogy bár nem tettem le szinte semmit az asztalra színészileg, mégis sztárolnak. Túlvállaltam magam, a Táncművészeti Főiskolára jártam mellette és sokat forgattam. A Barátok köztben Noémit alakítottam, sokáig mindenhol megismertek, még Kaposváron, az egyetem ideje alatt is adtam autogramot a Tescóban, de ez a szakasza az életemnek mára már teljesen lecsengett. Tanultam a dologból.

Aztán jött a Vígszínház, kikkel dolgoztál együtt?

Eszenyi Enikővel, Bodó Viktorral, Gothár Péterrel, Michal Dočekallal, Alföldi Róberttel is dolgoztam, jó találkozásaim voltak, jó feladatokkal. A kis statiszta munkáktól kezdve igazi egyetemi gyakorlati melókig minden csináltam. Utólag, hogy Szombathelyre kerültem már nem bánom, hogy nem kaptam szerződést. Marton László osztálya párhuzamosan velünk végzett és ő a saját növendékeit ajánlotta be, de ez mindenhol így van. Sokat köszönhetek a Vígnek, nagy színpad, nagy nézőtérrel sok olyan technikai trükköt tanultam ott, amit máshol nem tudnék. Aztán a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban új dolgok ragadtak rám, most meg itt vagyok. Ki tudja, mi lesz a jövőben…

Szombathelyen milyen lenni a színházon kívül?

Még nem jártam be a várost, hamarosan remélem lesz rá időm. Most ingázom a párom, a családom és Szombathely között.

A héten lesz az Ahogy tetszik premierje, kit alakítasz?

Phébe-t alakítom, ami egy nehéz szerep. Összetett a karakter Shakespeare miatt, van rajta mit dolgozni. Jámbor Nándi a szerelmem a darabban, de én másért vagyok oda… de nem annyira egyszerű a történet, nem akarom lelőni a poént. 

közösség

további frisss

lap tetejére