Most megtudhatjátok, milyen tortát fal majd Szombathely népe a karneválon

Szerző: Boros Patrícia Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 11., csütörtök •
Sőt, azt is, hogy hol találjátok a forgatagban.
Most megtudhatjátok, milyen tortát fal majd Szombathely népe a karneválon

Idén, már harmadik éve, hogy a szombathelyi Tóvendéglőben beindult a karneváli tortakóstolás, ugyanis csütörtökön ismét megválasztották azt a sütit, ami meghatározó eleme lesz majd a 17. Savaria Karneválnak.

A zsűri elnöke Szó Gellért cukrász volt, akinek az Őrség zöld aranya nevű kreációja söpörte be júliusban a Magyarország tortája címet. Róla egyébként már korábban is hallhattatok, mert már zsinórban másodszor nyerte meg ezt az országos versenyt. Tavaly pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamellatortája volt a befutó.

"Az Őrség zöld aranya onnan jött, hogy szerettem volna egy új alapanyaggal dolgozni. Olyannal, amit kevésbé használ a cukrász szakma. Emellett arra törekedtem, hogy augusztus 20-ra egy olyan tortát alkossak meg, amiben a magyar zászló színei visszatükröződnek. Így esett a választás a tökmagra, amivel el tudtam érni, hogy az édességben jelen legyen a zöld szín. Ezt pedig -mind színben, mind ízvilágban - egyensúlyba tudtam hozni a málnával és a vaníliával." - mondta el Szó Gellért.   

Gellért meglepett minket az Őrség zöld aranyával

Az szakmai grémium mellett most néhány diák is részt vett a legjobb süti kiválasztásában. Nekik az volt a feladatuk, hogy az ízvilágra és a megjelenésre koncentráljanak, míg a szakmai zsűri a édességek karnevál jellegét és textúráját is figyelembe vette a pontozásnál.  

"Nyolc olyan diákot hívtunk meg zsűrizni, akik az év folyamán valamilyen kiemelkedőt hajtottak végre: vagy a tanulmányi eredményeik voltak kiválóak, valamilyen országos versenyen vagy pedig a sport terén értek el nagyon jó eredményeket" - mondta el Grünwald Stefánia a karnevál főszervezője.  

A kóstolás a Savaria Kincsére keresztelt tortával indult, aztán jött a többi is szépen sorban: a Gladiátor doppingja, a Sibaris Pomarii, a Tökös-mákos rétestorta, a Hegyháti sütőtöktorta, a Pannónia gyümölcsei és a Habos álom.

A szervezők szerencsére a média képviselőit sem hagyták ki az élvezetekből: míg zajlott a zsűrizés, addig mi is megízlelhettük a műveket. A Frisss.hu stábjának nagyon bejött már első falatra is a Gladiátor doppingjának kávés ízvilága (Mert mi máson élhetnénk, mint kávén, kávén és kávén?) és nagyon drukkoltunk, hogy karneválon tele tudjuk majd falni magunkat belőle. Egyébként a mezőny nagyon erős volt, érezni lehetett a tortákon, hogy minden versenyző rendesen kitett magáért. Volt aki a gyümölcsösebb ízvilágot részesítette előnyben, más inkább az édes- fűszeresebb vonal felé ment el.  

A pontszámlálás közben, megérkeztek az Őrség zöld aranya mellett a terembe a karneváli fagyik is. Az egyik idén a karamellás-fűszeres-banános, a másik pedig a tökmagos-vaníliás lesz.

Arra gondoltunk a verseny elején, hogy vajon nem érintheti-e hátrányosan a Savaria kincsét az, hogy ezt kóstolta mindenki először. Mint kiderült, egyáltalán nem. Sőt! Íme az idei zsűrizés három befutója:

1. Savaria kincse

(kajszibarackos túrótorta zöldcitrommal, étcsokoládéval, vaníliával és omlós vajas keksszel)

2. Sibaris pomarii

(diós dacquise lapon étcsokis diópraliné, meggy mousse és habosított ganache)

3. Pannónia gyümölcsei

(piskóta alapon tejszínes krémmel, erdei gyümölcs zselével, gyümölcsös mascarpone-krémmel, tetején fehércsokis ganache)

A győztes torta Szó Gellért szerint is megérdemelte az első helyezést, azt is elárulta nekünk, hogy miért.

"A karnevál  nyertes tortájánál, a Savaria kincsénél úgy gondolom, hogy egyensúlyban voltak az ízek. Nem volt se sok, se túl kevés.  Nagyon tetszett, hogy volt benne egy ropogós étcsokis réteg, mert ez adott neki egy plusz textúrát is" - mondta el a cukrász.

Van pluszban egy jó hírünk. Nem kell sokat vadásznotok idén a karnevál tortájára, ugyanis kiderítettük nektek, hogy hol kóstolhatjátok meg az Őrség zöld aranyával együtt a rendezvény ideje alatt. Tehát, ha új ízekre vágytok, akkor irány a Fő tér Szentháromság-szobránál felállított pavilon!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére