Most érdemes gyümölcsfát ültetni!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 27., kedd •
Ön melyiket választaná? Almát, barackot, meggyet, cseresznyét netán szilvát?
Most érdemes gyümölcsfát ültetni!

A gyümölcsfákat kétféle formában vásárolhatjuk meg a kertészetekben: szabadgyökerű és konténeres kivitelben. A bő terméshozam és az optimális növekedés eléréséhez azonban kulcsfontosságú követni néhány fontos szabályt.

A szabadgyökerű gyümölcsfákat lombhullást követően ültetjük ki. Fatelepítés előtt célszerű a növény gyökerét legalább 2 óra hosszat vízben áztatni. Az ültetésnél ajánlott kb. 1m x 1m x 80 cm-es gödröt ásni, mert ezzel elősegítjük a növény könnyebb fejlődését. A gödör aljára a fafajtának megfelelő tápanyagot szórjunk (érett szarvasmarhatrágya, mész, komposzt, stb.), ezután legalább 5-6 cm vastagságban földdel terítsük. Következő lépésként karóval együtt helyezzük a fát középre. Óvatosan, jól tömörítve temessük be földdel úgy, hogy az oltás helye a föld felett helyezkedjen el. Fontos momentum zárásként jól beöntözni gyümölcsfánkat.

Nem szabad megfeledkezni a téli öntözésről sem. Ha plusz fokokat mérünk, akkor bizony öntözni kell. Nagy Attila, a Parti Kertészet vezetője tippként elmondta, érdemes a következő év augusztusában odafigyelni az ősszel ültetett gyümölcsfáinkra, mivel általában akkor fogy ki a víz a talajból, és öntözés hiányában könnyen elszáradhatnak.

De milyen gyümölcsfát is ültessünk? Az almától a barackig, a meggytől a körtén át naspolyáig minden gyümölcsfa típus megtalálható a Parti Kertészetben.

Parti Kertészet nyitva tartása:
Hétfő - Szombat: 08:00 - 18:00

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére