Mit kell tenni, ha egyedül vagyunk és majdnem megfulladunk?

frisss.hu • 2015. augusztus 04., kedd •
Itt az életmentő megoldás végszükség esetére.
Mit kell tenni, ha egyedül vagyunk és majdnem megfulladunk?

Azzal általában az emberek többsége tisztában van, mit kell tennünk, ha valaki a környezetünkben fullad. A légutat kell szabaddá tenni a mindenki által alkalmazható Heimlich-féle műfogással. Ennek lényege, hogy hátulról, összekulcsolt kézzel hirtelen nagy erővel gyakoroljunk nyomást a rekeszizomzat tájékára és egyidejüleg felfelé is mozgassuk karjainkat.

 

De mit tegyünk akkor, ha épp egyedül vagyunk otthon, és valami úgy megakadt a torkunkon, hogy egyszerűen nem kapunk levegőt? Tudom, hogy ez egy horror félelem, de épp ezért érdemes inkább előre tudni, mi a teendő, mintsem esetleg pánikba esni.

Az alábbi videóban egy amerikai, Colorado állam-béli tűzoltó orvos, és életmentő szaktanácsadó Jeff Rehman magyarázza el és mutatja meg, mi a valószínűleg egyetlen módja annak, hogy eltávolítsuk a légcsövünkből az idegen testet. A lényeg annak ellenére, hogy angol nyelvű a videó érthető, négykézlábra kell ereszkedni, majd egy hirtelen mozdulattal hasra kell vetni magunkat. Eközben a kezeket pedig felfelé, ki kell nyújtani nagy lendülettel. A mozdulat hatására hirtelen, nagy mennyiségű levegő távozik a tüdőnkből, ami a legnagyobb valószínűséggel a légutainkat is ismét szabaddá teszi.

Hangsúlyozzuk, ez egy végső megoldás, nem érdemes gyakorolni, mert sérülést is okozhatunk vele, csak raktározzuk el tudatunkban, és ne legyen rá soha szükség!.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére