Misztikus középkori vár, határmenti pinceoázis, a vezérek forrása - Legendás helyek Vas megyében (4.rész)

Frisss.hu/koszeg.hu/pincefalvak.hu - Fotó:koszeg.hu • 2016. november 19., szombat •
Bakancslista a hétvégi kiruccanáshoz.
Misztikus középkori vár, határmenti pinceoázis, a vezérek forrása - Legendás helyek Vas megyében (4.rész)

Az őszi, enyhe időjárás kedvez a túrázásnak, ezért összegyűjtjük nektek azokat a Vas megyei helyeket, amiket nem érdemes kihagyni egy napsugaras hétvégén. Sorozatunk első részében Vasvár, Bozsok és Gencsapáti környékén kalandoztunk, majd tettünk egy kört Sárváron, Velemben és Bucsuban és Körmend környékén is. Most újabb mesés vasi tájakon folytatjuk utunkat...

Macskaköves utcák, borozók és templomok, ameddig a szem ellát

Kőszeg Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében, a Kőszegi-hegység lábánál terül el. Az egyik legjellegzetesebb épülete a Jurisics – vár, ami egykor a Kőszegi uradalom igazgatásának központja volt, sőt, a Kőszegi vagy Németújvári család idején tartományúri székhelyként működött. Jurisics Miklós várkapitány 1532-ben innen akadályozta meg Nyugat-Magyarország és Bécs elfoglalását. A várnak az idők során több tulajdonosa is volt, 1963-ban felújították és megkapta a mai múzeumi és művelődési funkciót, ahol megismerkedhetünk a török kor védőinek világával. Az épület tornyából csodálatos kilátás nyílik a meseszép belvárosra és a környező hegyekre.

fotó:mapio.net

Bár nem egy nagyváros, akad itt látnivaló és elképesztően különleges hangulata van az utcáknak is. Nagyon jellegzetes a Jurisics tér, ahol a Hősök-tornya áll. Itt 1977 óta múzeum működik, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. A tornyon keresztül juthatunk át a Jurisics térre, amit jellegzetes műemléképületek szegélyeznek. Ilyen a Lábasház, Sgraffitós-ház, a Tábornokház, és a Városháza is.

Ha múzeumokat látogatnánk, akkor nem érdemes kihagyni az Arany Egyszarvú Patikamúzeumot. Az épület eredetileg is patikának épült a 18. században. Ezen kívül van még egy gyógyszerészeti kiállítás a városban, ami a Rákóczi út 3. szám alatt található. Ebben az épületben működött egykor a Küttel család Fekete Szerecseny patikája, ma az ódon berendezések között üzlethelyiség, az emeleten pedig orvostörténeti könyvtár van. A Rajnis utca 3. szám alatt működik a Postamúzeum, bemutatva a kőszegi postatörténelem emlékeit.

fotó:terport.hu

Kőszeg főterének meghatározó épülete a Jézus szíve templom, ami 1892 és 1894 között épült neogótikus stílusban, Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján. A Jurisics teret északról a Szent Imre templom zárja, amit a 17. század elején építettek a magyar evangélikusok. Később a katolikusok vették birtokba, ma a helyi horvát közösség használja. A város egyik legrégebbi épülete a Szent Jakab-templom, amit már 1246-ban említenek a források. A vallási konfliktusok nem kímélték az épületet, az idő során elpusztult több berendezési tárgy és festmény. A templom ma is őrzi Jurisics Miklós gyermekei, Anna és Ádám sírját. Az Evangélikus templom a Gyöngyös utca 29. számú ház udvarán áll. Késő barokkstílusban épült 1783-ban. A Református templom Csete György építész alkotása. Az organikus stílusú épületet 1996-ban szentelték fel. A városban zsinagóga is van, ami a Várkör 38. alatt található. Ez ma már üres, romos állapotú épület. Építéséről keveset tudunk, a feljegyzések szerint 1856-ban adták át Schey Fülöp jóvoltából.

A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont a környező területek természeti értékeit mutatja be és hívja fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodás fontosságára. Szomszédságában terül el a Chernel-kert, amely bemutató tanösvényén igazi növényritkaságokban gyönyörködhetünk.

Kőszeg környékén jelentős a bortermelés. Ha egy kicsit pihennél a városnézés közben, akkor mindenképp nézz be valamelyik borozóba és add át magad az ízeknek.

Két ország kilátója a hegyekben

Ha a környéken járunk, érdemes egy kiadós sétát tenni a Kőszegi-hegységben. Itt található az Írottkő kilátó, ami 883 méteres magasságával Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja. Maga a kilátó a határon áll, így egyik fele Magyarországhoz, másik fele Ausztriához tartozik. Az épülettől nem messze csörgedezik a Hétforrás, aminek hét kifolyása a honfoglaló vezérekről kapta a nevét.

fotó:kektura.click.hu

Pinceoázis a kőszegi hegyek lábánál

Cák Szombathelytől 25, Kőszegtől pedig 6 kilométerre elhelyezkedő apró falucska. A kora középkorban Szent Vid várához tartozott, később a rohonci uradalom része lett. Legjellegzetesebb látnivalója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum pincesora, amelyet egy hangulatos park övez.

fotó:mapio.net


 

közösség

további frisss

lap tetejére