Mindenki szombathelyi! – Fókuszban a sportcélú beruházások

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke és haladasstadion.hu • 2015. december 16., szerda •
Orbán Viktor miniszterelnök Szombathelyen tett bejelentéseinek részleteiről beszélgettünk Hende Csaba országgyűlési képviselővel. Sorozatunk harmadik része a sportcélú városi fejlesztésekről szól.
Mindenki szombathelyi! – Fókuszban a sportcélú beruházások

A miniszterelnök szombathelyi látogatása során aláírásra került egy dokumentum, ami összesítve 80-100 milliárd forintos fejlesztési források biztosítását garantálja Szombathely számára.

Először a közlekedési beruházásokról, majd a Szent Márton-tervről kérdeztük Hende Csabát, most viszont a Haladás Sportkomplexum és a Fedett Uszoda fejlesztését állítjuk kérdéseink középpontjába. 

Képviselő Úr! December 12-én a Haladás győztes meccsével és egy fantasztikus bulival elbúcsúztattuk a Rohonci úti stadiont. Hogyan tovább, januárban valóban elindul a bontás?
Igen, a tervek szerint január elején átadjuk a munkaterületet, majd elindul az a fejlesztés, mely Szombathely eddigi leghatalmasabb sportcélú beruházása. Örvendetes, hogy már senki nem kérdezi meg, hogy minek kell az új sportkomplexum. Már csak azért sem, mert ez a csapat kiválóan teljesít a magyar bajnokságban, a válogatott kijutott a franciaországi kontinensviadalra, és persze nálunk játszik a válogatottsági rekorder, Király Gábor is. Abban pedig külön bízom, hogy a sikereknek nincs vége, sőt, van még feljebb is, elég, ha 2019-re gondolok, a Haladás VSE létrejöttének századik évfordulójára. Szeretném, ha egy fényes sikerrel ünnepelhetnénk a klub centenáriumát. 

Kié lesz ez a sportkomplexum?
Minden szombathelyi magáénak érezheti majd a 2017-ben elkészülő multifunkciós sportkomplexumot. Az új Sportkomplexum ugyanis a szombathelyieknek épül a következő 50 évre. A jelen és a jövő generációi sportolhatnak majd itt, de szabadidejüket is eltölthetik, vagy akár koncertre is elmehetnek, hiszen nemcsak sportrendezvényeknek, de családi sportnapoknak vagy akár zenei koncerteknek is helyet adhat Szombathely új létesítménye.
Az a szándékunk, hogy a Haladás VSE mind a tizenkét szakosztálya otthonra leljen itt, és persze a közönség, a szurkolók is birtokba vegyék a komplexumot. Azt szeretnénk, ha kulturált, 21. századi és persze európai körülmények között buzdíthatnák a szurkolók a legjobb szombathelyi sportolókat, mert, mint tudjuk, ,,mindenki szombathelyi!”.   

Minden, amit a sportkomplexumról tudni érdemes
A Sportkomplexumban két különböző funkciót alakítanak ki: egy labdarúgó stadiont a kiegészítő helyiségeivel és egy, az egyéb sportok számára kialakított sportcsarnokot. Ebben kap majd helyet két kézilabda pálya is, amelyből az egyik egy 450 fős lelátóval is rendelkezik majd, a másik pedig egy edzőcsarnok lesz. Ugyanebben a sportcsarnokban kap helyet a birkózó, ökölvívó és konditerem is, a Haladás új múzeuma mellett pedig egy szurkolói shop is a rajongók rendelkezésére áll a majd a létesítményben.
A Haladás szurkolók és sportolók egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére is alkalmas, teljes egészében fedett lelátójú, közel 9 ezer ülőhelyet biztosító arénát is birtokba vehetnek, amely az UEFA IV. kategória követelményeinek is megfelel.
Adatok: a labdarúgó pálya mérete: 68 x 105 méter, a stadion tervezett befogadóképesség összesen 8656 fő, ebből hazai szurkoló 5678 fő, vendégszurkoló 876 fő, B közép 1430 fő.

Közelben beindul egy másik sportcélú fejlesztés is…
Valóban, a Haladás Sportkomplexumhoz térben nagyon szorosan kapcsolódik a Fedett Uszoda. Hamarosan ennek a rekonstrukciós programnak is nekilátunk, a tervek szerint januárban itt is elkezdjük az első ütemet. A tavalyi utolsó kormányülésen éppen az én közbenjárásomra adott a kormány – az aktuális gazdasági helyzet áttekintése után – 800 millió forintnyi külön támogatást. Ez azért volt fontos, mert a társasági adó (TAO) rendszerében önerőt kell biztosítani ahhoz, hogy igénybe lehessen venni a TAO-támogatásokat. Mivel a szombathelyi vízilabdázók további sikereinek érdekében jön létre az új komplexum, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) vette kézbe a projekt irányítását. A célunk az, hogy megszűnjön az a gyakran már-már kaotikus helyzet, hogy az úszni vágyók nem tudtak sportolni, hozzáférni a lehetőségekhez, amikor vízilabda meccsek, illetve edzések voltak. A 2,2 milliárd forintos rekonstrukció során, az első ütemben – a fejlesztés eredményeként – az AVUS vízilabdázói kapnak egy 33 méteres fedett medencét, a második ütemben pedig megtörténik a mostani 50 méteres medence felújítása. 

És nemcsak a vízilabdázók érdekeit szolgálja a rekonstrukció…
Ez így igaz. Gáspár Péter mérnöknek és csapatának köszönhetően elkészültek már azok a tervek is, amelyeket már megmutattunk a miniszterelnöknek is, és ő azonnal felismerte a terv, a beruházás korszakos jelentőségét. 
Ez a terv egy olyan élményvilággal, gyermekvilággal egészíti ki az egyébként egységként funkcionáló uszoda és termálfürdő komplexumot, ami lehetővé teszi, hogy a gyermekes családok akár több napot is eltöltsenek városunkban. Ez megint bevételeket, szálláshely-kihasználást generál majd. Nem elég ugyanis Szent Márton városának lenni, hiszen egy kisgyermeket nehéz lekötni a műemlékeinkkel, római, keresztény és magyar hagyományainkkal, a családok számára más szórakozási lehetőségeket is kínálni kell. A Kalandváros, a Tófürdő, a műjégpálya már ezt szolgálja, de ennek érdekében újítottuk meg és nemrég már át is adtuk az új Parkerdőt, és a Csónakázótavat és környékét is. Tudom, hogy amennyiben a gyermekek és a felnőttek számára is kiemelkedő kikapcsolódási lehetőségeket, közöttük a szaunavilággal is kiegészített termálfürdőt is megalkotjuk, akkor azt gondolom, hogy a rekreációban is nagyot tudunk előrelépni. 
Szükségünk van a pihenésre, hiszen elfáradunk a munkában, a rekreációra szánt idejét pedig mindenki szeretné a legkiválóbb körülmények között eltölteni. Nagy Ferónak igaza volt, amikor megénekelte a ,,8 óra munka, 8 pihenés, 8 óra szórakozás” kezdetű dalt, ezért mi is az aktív pihenés, illetve szórakozás kiváló körülményeihez szeretnénk hozzájárulni ezekkel a fejlesztésekkel. 

A Fedett Uszoda fejlesztésének harmadik ütemét is támogatja a kormány?
Már bírjuk a miniszterelnök támogatását, a város pedig megkapja az uszodafejlesztés harmadik ütemére szánt 2,6 milliárd forintot. Az ügyben már megtörtént a megállapodás.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére