Minden hetedik másodpercben meghal valaki a világban, mert cukorbeteg

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 07., csütörtök •
Április 7-én van az egészség világnapja. Ez alkalomból jártunk a szombathelyi előadáson, ahol a téma a diabétesz volt.
Minden hetedik másodpercben meghal valaki a világban, mert cukorbeteg

Napjaink egyik nagy problémájáról, a cukorbetegségről kaptak információkat az érdeklődők tegnap délután a Humán Civil Házban. Dr. Kecskés László főorvos, városi képviselő, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. A szakember elmondta, hogy ennek az évnek az egészségügyi témája a diabétesz. A világon minden hetedik másodpercben meghal valaki emiatt. 

Dr. Kecskés László

Nagyjából 370 millió cukorbeteget tartanak nyilván a világon. Évente 4,6 millió ilyen problémával küzdő ember hal meg. A betegség kezelése pedig nagyon sokba kerül. Több országban nem kell fizetni az inzulinért és egyéb gyógyszerekért (legalábbis nem mindegyikért). Az emberek a világon 470 milliárd dollárt költenek évente a betegség kezelésére. A fejlett, civilizált nyugati országokban (például Németországban) és az Egyesült Államokban nő leginkább a diabéteszesek száma.

Néhány ismert embert is felsorolt, akik szintén cukorbetegek (voltak): Halle Berry, Erős Antónia, Hevesi Tamás, Elvis Presley, Andrew Loyd Webber, Somló Tamás, Johnny Cash, Thomas Edison, Ernest Hemingway, Fidel Castro, Elizabeth Taylor, Salma Hayek.

Dr. Baranyai Marietta, a Markusovszky Kórház diabetológus szakfőorvosa tartott előadást a betegségről. Megtudtuk, hogy ahogy étkezünk, változik az infrastruktúra, annál többen lesznek cukorbetegek, és az életkor növekedésével is emelkednek a számok. A diabétesz a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt.

Dr. Baranyai Marietta

A diabétesz típusai okok szerint:

1-es típusú: bármely életkorban kialakulhat. A betegség csak inzulinpótlással kezelhető.

2-es típusú: általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat. Mivel a probléma lényege az inzulinhiány, kezelése az inzulinpótlás.

Terhességi cukorbajnak hívják a terhesség alatt felfedezett diabéteszt. A betegség a szülés után elmúlhat, a kismamákat a 24-28. hét között szűrni kell, a terhességi cukorbetegek követése a szülés után is fontos.

Globálisan 1,6 milliárd ember elhízott, az elhízás pedig növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A fejlett országokban a cukorbetegség mintegy 90 százaléka a kövérséggel hozható összefüggésbe. Emellett: ha egy családban az egyik  szülő cukorbetegséggel küzd, akkor a gyerekeknek 40 százalék esélye van rá. Ha mindkét szülőt érinti, akkor pedig 80 százalék.

A rendezvényt követően a helyszínen, a Szombathelyi Cukorbetegek Egyesülete ingyenes vércukorszűrést tartott.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére