Minden, amit a három leggyakoribb bőrrák típusról tudni kell

NR/webbeteg.hu - Fotó: Steven Vorholt via Flickr • 2017. május 09., kedd •
Itt az ideje, hogy ellenőriztessük anyajegyeinket és egyéb bőrhibáinkat.
Minden, amit a három leggyakoribb bőrrák típusról tudni kell

Lassan itt a nyár, a strandszezon és a sunshine, de az UV-sugárzásnak nem csak pozitív hatásai vannak, hanem befolyásolja a bőrdaganatok kialakulását is. Sajnos a rákos megbetegedések esetében fontos tényező az idő, ezért fontos, hogy gyorsan észre vegyék a bajt, ezért ajánlott szűrővizsgálatokra járni.

Most a bőrrák három leggyakoribb típúsát, a basaliomát, a spinaliomát és a melanomát mutatjuk be, hogy mire érdemes figyelni.

A basalioma

Ez a fajta a napfénynek kitett bőrfelszíneken alakul ki, a leggyakoribb és a legjobban gyógyítható változata a betegségnek. Bár viszonylag lassan növekszik a mélyebb szöveteket elérve akár a csontokig és a porcokig is hatolhat, de más szervekbe ritkán ad áttétet.

Fotó: gopixpic.com

A felületes forma speciális krémmel, PDT fénykezeléssel, vagy fagyasztással kezelhető, a nagyobb, súlyosabb basaliomát műtéttel teljesen el lehet távolítani, de fennáll a kiújulás veszélye, így a rendszeres utánkövetés rendkívül fontos.

A basalioma előzmények nélkül jelenik meg a bőrön, és elsősorban azok veszélyeztetettek, akik sokat tartózkodnak a napon, többször szenvedtek napégést, rendszeresen szoláriumoznak és azok is, akik arzéntartalmú vizet fogyasztottak sokáig, például valamilyen ásott kútból.

Mivel a kialakulását az UV-sugárzás befolyásolja, ezért a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, a megfelelő fényvédelem elengedhetetlen.

Mire figyeljünk?

Halványvörös hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozásokat kell keresnünk, ezek gyakran viszketnek is. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha egy sérülést követően nem gyógyuló, vérző seb, illetve fekély keletkezik a bőrünkön.

A spinalioma

A második leggyakoribb fajta ez, ami a bőr felszíni rétegeiből, a tüskéssejtekből indul ki. A spinalioma már képezhet áttétet más szervekben, például a tüdőben, nyirokcsomókban és a csontokban is. Bár az UV-sugárzás itt is jelentős kockázati tényező, nem csak a napfénynek kitett területeken alakulhat ki, így előfordulhat a száj nyálkahártyáján és a nemi szerveken is.

Fotó: Koznich Chorob via dermanet.cz

A megjelenésének hátterében ionizáló sugarak, kémiai anyagok (kátrány és arzénszármazékok többek közt) és a HPV (human papiloma vírus) áll. Amennyiben időben észlelik műtéttel, esetleg sugárkezeléssel gyógyítható.

Mire figyeljünk?

Gyanús minden bőrön megjelenő, gyógyuló sebre emlékeztető elváltozás, illetve figyeljünk a krónikus bőrgyulladások kifekélyesedésére.

A melanoma malignum

A bőrdaganatok által okozott halálozások 75 százalékáért annak ellenére ez a típus a felelős, hogy ez a legritkább fajtája is a betegségnek. Legtöbbször a bőrben elhelyezkedő bőrfestéket termelő sejtekből, az úgynevezett melanocytákból indul ki. Áttéteket képezhet az agyba, májba, tüdőbe és a csontokba is.

Fotó: Koznich Chorob via dermanet.cz

A kialakulásáért felelős lehet egy festékes anyajegy sérülése, többszöri napleégés, így a legnagyobb kockázati tényező az UVA sugárzás, de az UVB-nek is van szerepe a történetben, sajnos. Éppen ezért, nem csak a napfény, de szolárium is rizikófaktort jelent, és nem csak meglévő anyajegyekből jön létre, mivel az esetek több mint 65 százalékában újonnan alakul ki a bőrön.

Fontos, hogy ellenőriztessük a nagyméretű, nagyszámú és a velünk született anyajegyeinket, mivel a betegség gyorsan ad áttétet, de ha időben felfedezik, akkor gyógyítható.

Mire figyeljünk?

Azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz, ha egy már meglévő anyajegyünk szabálytalan alakúvá válik, esetleg szürkés rész jelenik meg benne, vérzik, viszket, vagy ha hirtelen megnő, esetleg olyan új anyajegy jelenik meg rajtunk, ami színben, formában eltér a többitől.

Évente egyszer ajánlott ellenőriztetni magunk, hiszen ha egy gyanús anyajegyet sebészi úton eltávolíttatunk, akkor ezzel megakadályozhatjuk, hogy melanoma alakuljon ki belőle.

Via

közösség

további frisss

lap tetejére