Milánói expó és a magyar pavilon

SzR-MTI • 2015. május 01., péntek •
Ma veszi kezdetét az Expo2015 világkiállítás, amelyet az utolsó napon is tartó lázas készülődés előzött meg. Bogányi Gergely zongoraművész csütörtökön Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be új fejlesztésű zongoráját az olasz szakma és sajtó előtt, majd pénteken a nagyközönség számára is a magyar pavilonban, ahol fellép mások mellett Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és a FolkEmbassy is. A magyar pavilon hivatalos megnyitója június 5-én lesz.
Milánói expó és a magyar pavilon

A program szerint péntek délben vágja el a Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú Expo2015 avatási szalagját Matteo Renzi olasz miniszterelnök a világ számos országából érkező delegációk jelenlétében. A nyitóünnepségre videoüzenettel Ferenc pápa is bejelentkezik. Az ünneplést tüntetések kísérik a MayDayNoExpo mozgalom részéről, amely elsősorban a római kormány gazdaságpolitikája és a globalizáció ellen tiltakozik. 
Május elsején az Expo2015 területét nyitják meg a látogatók előtt: az országok pavilonjai közül néhányat már felavattak, másokat a következő hetekben nyitnak meg. Az utolsó hírek szerint félkész állapotban van Itáliának a világkiállítási terület középpontjában álló hatemeletes pavilonja is, amely nem tudott időre elkészülni. A munka az avatási ünnepség előtti utolsó pillanatig folyik. 
Milánó városa csütörtök este a dóm előtti téren, ingyenes koncerttel köszöntötte a világkiállítást. Többek között fellépett Andrea Bocelli az Expo2015-re írt La forza del sorriso (A mosoly ereje) című számmal, valamint Lang Lang kínai zongoraművész. 
A dóm előtti téren pénteken felavatják Michelangelo Pistoletto kortárs olasz művész installációját: egy nyolc méter magas, gyeppel borított óriás almát.
A 34. alkalommal megrendezett világkiállítás teljesen újonnan emelt negyede Milánó észak-nyugati részén terül el több mint egy millió négyzetméteren, amelyből 130 ezer négyzetmétert fednek le a résztvevő országok pavilonjai. A világkiállításon 144 ország vesz részt. Az expo május elsejétől október 31-ig látogatható, minden nap 10-től 23 óráig tart nyitva. Jegyek az expo2015.org honlapon vagy Milánóban és a különböző országok jegyirodáiban válthatók. Az egy főre és egy napra szóló jegy ára valamivel több mint 20 euró (6 ezer forint). Csak Milánó és térsége 13 milliárd eurós bevétellel számol az Expo2015 időszaka alatt. Giuseppe Sala, az Expo2015-ért felelős olasz kormánybiztos szerint már 10 millió jegyet foglaltak le előre.
A világkiállítás területét három méter magas fal övezi és négy kapun keresztül lehet bejutni. Nincsen csomagmegőrző és állatok nem léphetnek be. A milánói tömegközlekedés az Expo2015 fél évében napi 24 órán át biztosított. Növelték a milánói kerékpár- és autómegosztó-szolgáltatások járműveinek számát is.
Az Expo2015 nyitóünnepségén és a világkiállítás teljes ideje alatt rendkívüli a biztonsági készültség: a milánói légteret, az Expo2015 területét és a milánói utcákat 2500 kamera és mintegy 2600 hatósági személy figyeli.
A világkiállítást számos kulturális esemény kíséri: a Scala operaház október végéig mindennapos előadással csalogatja a látogatókat, a Cirque du Soleil társulata az Expo2015-re készített előadásával lép fel május 12. és augusztus 30. között a világkiállítás területén.
Az olasz kormány hatalmas reményeket fűz a nemzetközi névjegynek tartott Expo2015 sikeréhez, ugyanakkor a SkyTg24 olasz hírtelevízió Milánóban forgatott felvételei szerint a világkiállítás infrastruktúrája nem készült el időben és a területen pár nappal a nyitás előtt még kaotikus állapotok uralkodtak.

A magyar pavilon hivatalos megnyitóját június 5-én tartják. A magyar kiállítás kormánybiztosa, Szőcs Géza hangsúlyozta: az expo nyitóünnepségei közepette sokkal kisebb visszhangja lenne a magyar pavilon megnyitójának, ezért és az olasz szervezők kérésére - hasonlóan más nemzeti pavilonokhoz - a világkiállítás kezdeténél némileg később tartják meg azt.
Mivel az idei expo témája a fenntartható fejlődés és az élelmiszer-biztonság, a magyar pavilon hivatalos megnyitóját a környezetvédelmi világnapra, június 5-re hirdették meg - közölte. A pavilon azonban készen áll, így a programok már pénteken elindulnak - emelte ki a kormánybiztos, hozzátéve: az első napokon többnyire zenei rendezvények várják a látogatókat.
Bogányi Gergely csütörtökön Milánó belvárosában, a Palazzo Cusaniban mutatta be új fejlesztésű zongoráját az olasz szakma és sajtó előtt, majd pénteken a nagyközönség számára is a magyar pavilonban, ahol fellép mások mellett Szakcsi Lakatos Béla, Kathy Horváth Lajos és a FolkEmbassy is.
A magyar népi kultúrát a Fölszállott a páva is képviselni fogja. Május négy hétvégéjén a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyének legjobbjai adnak ízelítőt a Kárpát-medence táncaiból, zenéiből. Kelet és nyugat címmel május 16-án és 17-én a keleti csángó és a nyugati, dunántúli világot többek között Kubinyi Júlia, az első évad egyik legnépszerűbb énekese viszi el a helyi közönségnek. 
A magyar pavilon részletes programja rövidesen a www.expohungary.hu honlapon érhető el.

közösség

további frisss

lap tetejére