Migránsok Vas megyében és a határnál

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. szeptember 11., péntek •
Nem sokkal 11 óra előtt átértek az osztrák-magyar határon a péntek hajnalban Körmendre szállított menekültek. A frisss.hu csapata a helyszínről tudósított.
Migránsok Vas megyében és a határnál

11:20 - Bana Tibor országgyűlési képviselő, körmendi választókerületi elnöke nemrég tartott sajtótájékoztatót a szakközépiskola előtt a körmendi helyzetről. Bana ellenérzését fejezte ki a mostani állapotok kapcsán, valamint amiatt, hogy a körmendi lakosság megkérdezése nélkül, az éj leple alatt szállították a városba a menekülteket. Felszólította a körmendieket, hogy a pénteki, a Kandó Kálmán utcában 18 órakor kezdődő demonstráción tiltakozzanak az ideiglenes gyűjtőpont létrehozása ellen.

10.51 - Helyszíni tudósítóink egy szíriai menekült családdal találkoztak Pinkamindszent és Moschendorf között. Ők három éve vannak úton, Damaszkuszból, indultak. Magyarországon négy nap alatt jutottak keresztül, rendkívül fáradtak. Németországba szeretnének eljutni.

Az osztrák rendőrség egyébként folyamatosan igazoltatja az úton lévőket.

10:30 - A Frisss.hu csapata Pinkamindszentre tart, ahol ételosztás van a menekültek részére. 

10:25 - Veres András megyéspüspök, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nemrég megválasztott elnöke is a körmendi gyűjtőpontnál járt, ahol elmondta: „Kollégáim tegnap délután már a helyszínen jártak és felállítottak egy játszósátrat a gyermekek számára, amit az éjszaka folyamán már használatba is vettek…”

„Tudjuk honnan jöttek, ha segítségre szorulnak, mi segítjük őket. Nem tudjuk pontosan mennyi ideig tartózkodnak majd itt a menekültek, de az Egyházmegyei Caritas munkatársai, önkéntesei segítik majd őket.”

10:00 -  Információink szerint az elkövetkezendő napokban folyamatosan érkeznek majd menekültek Körmendre, akik valószínüsíthetően a regisztrációt követően elindulnak az osztrák határ felé.

9:58 - Ezekben a pillanatokban ért véget Körmenden a rövid testületi ülés. Bebes István polgármester a frisss.hu-nak adott interjújában kifejetette, a képviselőtestület minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a menekültek ügyét, bár hozzátette a várost váratlanul érte, hogy ideigelenes gyűjtőpontot létesült.

Bebes István Körmenden nyilatkozott

8:30 - Információnk szerint péntek hajnali fél négy és háromnegyed négy között érkezett meg az első bevándorlókkal teli busz Szegedről. Az utasokat miután leszállították, a Kömendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán felállított ideiglenes gyűjtópontban regisztrálták. Az első buszt hamarosan egy másik is követte. Úgy tudjuk, nagyjából fél nyolcig tartott a 100 menekült regisztrációja, aztán a migránsok csoportokba verődve elindultak az osztrák határ felé.

8:17 - Ellepték Körmendet a menekültek, akik a 8-as úton gyalog haladnak Ausztria felé. Információink szerint a regisztrációt követően engedték el őket. Olvasónk szerint ahol nincs járda, ott az úton közlekednek. Minden sofőr óvatosan közlekedjen! 

8:00 - Tegnap már megírtuk, hogy ideiglenes gyűjtőpont lesz a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán, ahol 600 fő menekültet tudnak elszállásolni. Az ideiglenes gyűjtőpontról ma bővebb információkkal jelentkezünk!

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére